Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Holdingselskab - formål og fordele

Når man taler med iværksættere om stiftelse af holdingsselskab, mødes man ofte med en hel del forbehold. 

 

De fleste opfatter at det er noget, der kun er relevant for meget store virksomheder. Men det er altså ikke tilfældet. Man kan sagtens som iværksætter etablere et holdingselskab, og det kan give rigtig god mening. 

 

Hvad er et holdingselskab?

Bare lige kort... Et holdingselskab er et selskab som alle mulige andre, det vil sige det er et ApS eller A/S. Det er altså et ekstra selskab, man stifter, som primært har til formål at eje et driftsselskab. Og nej, dit personligt ejede firma kan ikke anvendes som holdingselskab.

 

Hvorfor egentlig stifte et holdingselskab?

Der er flere grunde til at overveje at stifte et holdingselskab. Nedenfor er bare nævnt nogle eksempler, så det er ikke sikkert "listen" er udtømmende, men det er nogle af de væsentligste.

 

Let at sælge igen -> Stifter du et holdingselskab er det utroligt let at sælge et driftsselskab fra. Du bliver enig med køber om prisen, summen betales, du overdrager alle aktiver mv. og lægger pengene i dit holding. 

 

Beskyttelse mod tab -> Hvis du løbende gennem årene driver en god seriøs forretning og så bliver ramt af et eller andet rigtig grimt... Ja så mister du dit driftsselskab. Det kunne være helt uforskyldt fx. pga. Corona, krig eller andet og så mister du din opsparing i virksomheden gennem mange år. Har du løbende overført fra driftsselskab til holding, ja så er tabet meget mindre. Og du kan starte igen med lidt midler i kassen. 

 

Skatten er ok -> Du kan overføre overskud til holding uden at skulle betale skat af det. Du skal selvfølgelig betale skat i driftsselskabet med ca. 22%, men så kan du frit flytte midler op i holdingselskabet.  Og trækker du penge ud fra holding kan du gøre det som udbytte, så de første 57.200 kr. beskattes med kun 27% skat.

 

Og sælger du dit driftsselskab kan du det skattefrit. Har du ikke holding medfører en fortjeneste af salget en personlig indkomst for ejeren (dig!). 

 

Det anbefales iøvrigt at stifte holdingselskabet fra starten af. Det kan lade sig gøre senere, men er lidt mere bøvlet. Tal med en advokat om det.

 

Kapital til stiftelse af holding

Bare rolig... pengene er ikke væk. Der er mange iværksættere, der tror at hvis man stifter et holdingselskab som ApS så skal man ha' 2 gange indskud altså 40.000 kr. til holding og 40.000 kr. til drift. Men det er ikke nødvendigt.

 

Start med at skaffe kapitalen - formentlig 50.000 kr. - så der er til lidt omkostninger.

 

Derefter stifter du "holding" og indskyder de 40.000 kr. der. Så stifter du "drift" og overfører de 40.000 kr.  fra holding til "drifts" bankkonto. Så er kapitalen tilstede i begge selskaber, De 40.000 er i likvider i driftsselskabet og de 40.000 er tilstede i holdingselskaber via ejerskabet af driftsselskabet.

 

Udgifter ved oprettelse og drift af holdingselskab

Der er næsten igen ulemper ved at etablere et holdingselskab, bortset fra at det koster dig lidt. Det koster stiftelsesgebyr (og måske lidt udgifter til advokat til at lave vedtægter) og så ellers at der bogføres i 2 regnskaber (holding og drift) og indsendes regnskab for 2 i stedet for 1. 

 

 

 

 

 

 

 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.