Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
 
 
 

IVÆRKSÆTTER BLOG

af Hans Peter Wolsing, indehaver af Startinfo.dk

 

Nyeste blogindlæg er øverst. Føler du trang til at kommentere, så brug et af følgende medier:

 

Link til Hans Peter Wolsings facebook profil Link til Hans Peter Wolsings Twitter profil Link til Hans Peter Wolsings LinkedIn profil
     

 

Hans Peter Wolsing indehaver af iværksætterportalen Startinfo.dk

 

 


 

 

MUS og andre lønmodtagermærkværdigheder... der er fordele ved at være selvstændig.

 

En af de rigtig fede ting ved at være iværksætter, er at du ikke skal til MUS-samtale eller deltage i strategiforløb. Og personalemøder føles klart mere relevante, når du selv sidder for bordenden.

 

Når man er iværksætter, bestemmer man selv det hele! Og det er faktisk ret fedt.

 

Hvis du som iværksætter synes det er hårdt arbejde, er det jo rigtigt nok. Man er på hele tiden. Der skal tjenes penge, opsøges kunder, man skal forstå opkrævningerne fra "Samlet Betaling", og meget andet. Ja, det er da noget bøvl, men det er også bare så lækkert på en eller anden måde.

 

Og så er man basalt set "et frit menneske". Det lyder lidt højtideligt, men det er man.

 

MUS-samtaler

Da jeg tidligere var lønmodtager, havde jeg det meget svært med mange ting. En af dem var MUS-samtalerne. Det var og er på en eller anden måde et fremmedlegeme i en organisation. 

 

Tanken er jo i princippet godt nok, men aldrig har jeg følt mig så meget lønmodtageragtig, som når jeg var til MUS-samtale. Jeg har altid enten selv været iværksætter/selvstændig, eller som ansat arbejdet med iværksætteri kombineret med selvstændig bibeskæftigelse. Så det at føle sig som lønmodtager ved en MUS-samtale var slemt!

 

Hele koncepter MUS-samtale byder mig voldsomt imod. For hvorfor vente med til et møde med chefen, hvis der er noget at snakke om nu. Og hvis chefen vil vide noget, så spørg dog.

 

Jeg havde en gang en kollega, der i foråret udbrød: "Det er en skam, der er så lang tid til oktober." Jeg så egentlig lidt frem til sommeren, så jeg stillede mig uforstående over for ønsket. Men jo... det var fordi, der var noget der var trælst (som vi siger i Nordjylland) og så skulle det jo med til MUS-samtalen.... Jamen for da hulen, gå da ind til chefen NU og sig til, hvis du synes, der er et problem.

 

Alle jer der har været til MUS-samtale... Hader I ikke bare de skemaer man skal svare på?

 

De der "hvor ser du dig selv om 3 år" spørgsmål, "hvilke arbejdsopgaver kunne du godt tænke dig fremadrettet at udføre?" og "har du ønsker til efteruddannelse? ..."

 

Og når det så var overstået, blev det hele arkiveret og så skete der nada indtil næste års MUS samtale.

 

Skemaerne fik jeg aldrig rigtig udfyldt. "Beskriv dine egne arbejdsopgaver?" For da dælen, hvis ikke man ved hvad jeg laver, så skulle da pokker stå i at betale mig løn hver måned!

 

MUS-samtaler står for Medarbejder Udviklings Samtaler... Hvorfor er det ingen LUS? Leder Udviklings Samtaler?  Nå, det er åbenbart medarbejderne, der er problemet.

 

En anden ting er information.

Viden er jo magt og man får kun tildelt viden, når ledelsen mener det er klogt at man har den viden. Det har jeg oplevet mange gange. Fx en kollega i "systemet" der meldes til et eller andet, fordi pågældende jo nærmest er ekspert. Det viser sig så at komme som en stor overraskelse, for det havde han ikke hørt noget om, og han følte sig i øvrigt ret blank på området. 

 

Information er guld, og ledelsen vil jo gerne beholde guldet inden for rækkevidde.

 

Tidligere - og måske også stadig - ser man det i indretningen af arbejdspladsen. Mærkværdigvis nok er man noget ved musikken, hvis ens arbejdsplads er meget langt fra kunderne. Kan man slet ikke se kunderne er det aller bedst. Det er godt nok dem vi lever af som virksomhed eller organisation, men ha' noget med dem at gøre. Nej dæleme nej da!

 

For mange år siden var jeg kunde i en storbank. Og "min" bankmand havde et fint lille kontor med mødebord. Rigtig praktisk uden at være prangende. Der blev så ansat en ny afdelingsdirektør i banken. Så rykkede ”min” bankmand pludselig ud i storkontoret. Da jeg er par måneder senere var i banken igen, var han flyttet tættere på kassen. Og næste gang var han væk. Man skal dæleme passe på med kunderne. De er decideret skadelige for ens karriere. 

 

Planer for at nedprioritere eller afskaffe et område kan også tage sin begyndelse i placeringen på kontorerne. Det er set mange gange. Eller omplacering til en anden afdeling. I forsvaret sendte man fok til Bornholm. Og var det en fra Bornholm, så var en placering i Skive jo genial.

 

Hm...

 

Strategidage

Nå, en anden fordel ved at være selvstændig er, at man slipper for strategi processer og udviklingsforløb. Jo måske kan man savne en "walk and talk" i Rebild bakker, men prøv lidt at tænke over hvad man undgår:

 

-> Langvarige oplæg om, hvor betydningsfuld ens organisation er.

 

-> Mystiske påfund, når frugtordningen kommer til kort i generel mistrivsel

 

-> Den nye konsulent, der ankommer med opspilede konsulent øjne og mapper og den lækre MacBook fyldt med øvelser, der skal få os til at forstå hinanden og helst elske ledelsen.

 

-> Helt vildt kedelige videofilm af 30 min. varighed. Jeg holdt 2-3 min. så spolede jeg frem for at se om ikke der kom noget bedre... og så opgav jeg.

 

Jeg egner mig nok ikke til at være lønmodtager... Eller... jeg ved det ikke, men jeg kunne virkeligt godt li' mine tidligere kollegaer, og synes jeg samarbejdede rigtig super godt med dem. Jeg ved ikke om de kunne li' mig, de tænkte nok at jeg var lidt mærkelig... Men de kastede da ikke ting efter mig! Og så indstillede kollegaerne mig faktisk til Årets Nordjyde på Tv2Nord. Dem savner jeg stadigvæk, men ikke resten...

 

Det var ligesom ikke nok med at arbejde. Man skal til MUS, personalemøder, konferencer, og teambuilding ting.

 

Og nogle gange bliver det bare for meget. 

 

Jeg oplevede en konsulent en gang, der havde delt gulvet op i 4 firkanter og så skulle man stille sig der, hvor man synes man hørte hjemme.

 

Man kun vælge mellem følgende:

 

1. Fokus på at opnå gode resultater og samtidig fokus på at være en god kollega

2. Fokus på at opnå gode resultater og mindre fokus på at være en god kollega

3. Fokus på at være en god kollega og mindre fokus på at opnå gode resultater

4. Mindre fokus på at være en god kollega og mindre fokus på at opnå gode resultater 

 

Svaret var jo ligesom givet! Alle skulle gå over til felt 1.

 

Og ja, jeg valgte selvfølgelig som den eneste felt 4. Det er jo så hårrejsende dumt, at man næsten kun kunne vælge felt 4.

 

Coaching kursus

Jeg blev også en gang sendt på obligatorisk coaching kursus! Jo, det er rigtigt... i Aarhus endda. Det skal man være lavet af det helt rigtige stof, for at kunne håndtere. Det var jeg så ikke.

 

Efter en første dag med "Hvad føler du at NN tænker, når han siger som han gør?" og "hvis du skal se dig selv udefra, hvordan tror du så du føler det om 3 år?"  

 

Spørgsmålene var nok ikke præcist sådan formulerede, men det var ikke meget galt! 

 

Det var simpelthen for stærkt for mig. Jeg stod sammen med et par andre i garderoben (!) og døde så småt, indtil vi blev fundet af en overfrisk instruktør, som ikke kunne forstå vi ikke havde hørt, at vi var gået i gang igen.

 

Dagen efter, meget tidlig morgen... Jeg kan godt stå op om morgenen, men denne dag kunne jeg ikke. Det var mig fysisk umuligt, indtil jeg tog en rask beslutning... Jeg havde så meget arbejde, så jeg meldte mig syg og kørte i smug ind på kontoret, hvor der jo ingen var for alle var på coaching kursets 2. dag.... Det er faktisk første og eneste gang, jeg pjækkede fra "arbejdet".

 

Så det at være selvstændig er nu ret godt. Og ja, jeg er lidt bag efter med bogføring, og corona er træls… men alligevel. Det er så fedt at være selvstændig. 

 

 

/Hans Peter Wolsing

 

 

Populære sider på Startinfo.dk:

 

-> Hvordan får jeg et CVR nummer?

 

-> Hvad vil det sige at blive selvstændig?

 

-> Start virksomhed på dagpenge

 

-> Hvad skal mit firma hedde?

 

-> Anpartsselskab ApS

 

-> Forretningsplan for iværksættere

 

-> Interessentskab I/S

 

-> Regnskab

 

-> Iværksætterådgivning i København 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.