Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

 

Bornholms Regionskommune og andre myndighederSom iværksætter skal du tjekke om du må det du gerne vil. Kontakt Bornholms Regionskommune, hvis du er i tvivl.

 

Skal du søge tilladelse fra Bornholms Regions Kommune?

 

Normalt tænker man jo at det at stifte en ny virksomhed mest handler om CVR, SKAT og den slags og så er man i gang. 

 

Og det er jo rigtigt nok, men måske skal din virksomhed godkendes eller, der kan være enkelte ting du skal søge om tilladelse til. Listen nedenfor er ikke udtømmende, men det er de mest almindelige emner.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Som iværksætter kan det være meget attraktivt at drive virksomhed fra hjemmet. I mange tilfælde kan det godt lade sig gøre. Det er nemlig sådan, at det er tilladt at drive virksomhed fra hjemmet, hvis man driver et liberalt erhverv. Liberale erhverv er kontorvirksomheder - eksempelvis revisor, advokat, konsulent og lignende. Det er også tilladt at drive frisørvirksomhed fra hjemmet. Der er dog nogle betingelser: 

  • Du skal selv bo i boligen, som du driver erhverv fra 

  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 

  • Virksomheden må ikke være til gene for området 

  • Parkering skal foregå på egen grund 

Du skal desuden være opmærksom på, hvor stor en del erhvervet udgør af hjemmet. Dette kan du også tage en snak med kommunen om, så du er sikker på, at du ikke kommer i klemme. Derudover kan det også være en rigtig god idé at snakke med kommunen om deres forståelse af de liberale erhverv. Vi har nemlig før set, at virksomheder er kommet i klemme på grund af forskellige forståelser. Så hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt. 

 

Der ligger desuden nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, om du må drive erhverv i området - og hvilke typer af erhverv. Derfor kan det også være en fordel at tage et kig på disse! 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vil du leje eller købe eksisterende lokaler til at drive virksomhed i, skal du være opmærksom på, at du nogle gange skal søge om byggetilladelse - også selvom du slet ikke skal bygge. Det lyder måske underligt. Men det er nemlig sådan, at hvis ændrer lokalernes anvendelse, skal du søge om byggetilladelse.

 

Det vil altså sige, hvis du for eksempel ændrer cafélokaler til butikslokaler, kræver det byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø.  

 

Du kan iøvrigt se hvilke ejendomme, der er til salg på Bornholm her!  

 

Husk at der ligger nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, om du må drive erhverv i området - og hvilke typer af erhverv. Derfor kan det være en fordel lige t kigge på disse, når du planlægger at leje eller købe lokaler.  

 

Vil du bygge dine egne lokaler?

Planlægger du at bygge egne lokaler til at drive virksomhed i, kræver det altid byggetilladelse. Du må ikke bygge uden at have en byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. 

 

Når du planlægger at bygge, kan du med fordel kontakte BYG Kundecenter for at få et formøde. Her kan du gennemgå projektet sammen med de relevante myndigheder og få alle formalia omkring dit byggeri på plads. Det kan være rigtig smart at få et møde, inden du sender din ansøgning ind via Byg og Miljø. Der pålægges et gebyr i forbindelse med behandlingen af din byggesag. Byggesagsgebyret afregnes på timebasis. Derfor kan det være en rigtig god idé at have helt styr på din ansøgning, inden du sender den afsted. 

 

Du skal være opmærksom på lokalplanen, der kan være afgørende for dit byggeri. Dette kan du også få afklaring om, hvis du booker et formøde. 

 

Du kan se hvilke byggegrunde, der er til salg på Bornholm her

 

Skal man søge om skiltning på Bornholm?

Når du har fundet dine lokaler så skal dine kunder jo også gerne kunne finde dig. Hvis du driver en virksomhed, der er afhængig af kunderns fysiske fremmøde på din adresse er skiltning rigtigt vigtig.

 

Bornholms Regionskommune har opstillet nogel retningslinier for skiltning, og du kan ndenfor vælge mellem det der passer bedst på din situation:

 

1. Henvisningsskilte

2. Skiltning i byområder

3. Skiltning i landområderne

 

Du kan også læse bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling på Bornholm

Hvis du starter serveringsvirksomhed, hvor der skal serveres stærke drikke - herunder også vin og øl - skal du have alkoholbevilling. For at få en alkoholbevilling skal du være fyldt 21 år, men hvis du har en uddannelse indenfor restaurationsbranchen, skal du blot være fyldt 18 år. 

 

Du søger om alkoholbevilling ved Bornholms bevillingsnævn via Politiets hjemmeside. Du finder ansøgningsblanketten her! 

 

Hvis du skal holde enkelte arrangementer, hvor der serveres stærke drikke, skal du søge om lejlighedstilladelse. 

 

Serveringsvirksomhed 

Hvis du starter serveringsvirksomhed, anbefaler vi, at du læser restaurationsplanen for Bornholms Kommune. Du finder restaurationsplanen her

 

Her kan du læse mere om alkoholbevilling, og hvad der tages højde for i behandlingen af din ansøgning. 

 

Desuden kan du læse mere om udvidet åbningstider. Åbningstiden på Bornholm er fra kl. 05.00 til 02.00. Hvis du ønsker at holde længere åbent, kan du søge om tilladelse ved bevillingsnævnet. 

 

Ønsker du at servere udendørs, kræver dette også tilladelse fra bevillingsnævnet. Dette kan du også læse meget mere om i restaurationsplanen! 

 

Offentlige udbud på Bornholm 

Kommunen er ikke "kun" myndighed, der stiller krav og vedtager regler. De er også en stor indkøber og driver mange insitutioner over hele øen. Og hertil købes store mængder varer og tjenesteydelser. Og hvem ved? Måske kan du blive leverandør til Bornholms Regionskommune. Læs mere her

 

 

 

 

 
3. Arrangementer og events på Bornholm5. Er du elev eller studerende på Bornholm?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.