Forside
 
 
 
 
 
 
 
 

Bornholms Regionskommune og andre myndigheder

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Som iværksætter kan det være meget attraktivt at drive virksomhed fra hjemmet. I mange tilfælde kan det godt lade sig gøre. Det er nemlig sådan, at det er tilladt at drive virksomhed fra hjemmet, hvis man driver et liberalt erhverv. Liberale erhverv er kontorvirksomheder - eksempelvis revisor, advokat, konsulent og lignende. Det er også tilladt at drive frisørvirksomhed fra hjemmet. Der er dog nogle betingelser: 

  • Du skal selv bo i boligen, som du driver erhverv fra 

  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 

  • Virksomheden må ikke være til gene for området 

  • Parkering skal foregå på egen grund 

Du skal desuden være opmærksom på, hvor stor en del erhvervet udgør af hjemmet. Dette kan du også tage en snak med kommunen om, så du er sikker på, at du ikke kommer i klemme. Derudover kan det også være en rigtig god idé at snakke med kommunen om deres forståelse af de liberale erhverv. Vi har nemlig før set, at virksomheder er kommet i klemme på grund af forskellige forståelser. Så hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt. 

 

Der ligger desuden nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, om du må drive erhverv i området - og hvilke typer af erhverv. Derfor kan det også være en fordel at tage et kig på disse! 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vil du leje eller købe eksisterende lokaler til at drive virksomhed i, skal du være opmærksom på, at du nogle gange skal søge om byggetilladelse - også selvom du slet ikke skal bygge. Det lyder måske underligt. Men det er nemlig sådan, at hvis ændrer lokalernes anvendelse, skal du søge om byggetilladelse. Det vil altså sige, hvis du for eksempel ændrer cafélokaler til butikslokaler, kræver det byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. 

 

Du kan se hvilke ejendomme, der er til salg på Bornholm her

 

Husk at der ligger nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, om du må drive erhverv i området - og hvilke typer af erhverv. Derfor kan det være en fordel lige t kigge på disse, når du planlægger at leje eller købe lokaler.  

 

Vil du bygge egne lokaler?

Planlægger du at bygge egne lokaler til at drive virksomhed i, kræver det altid byggetilladelse. Du må ikke bygge uden at have en byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. 

 

Når du planlægger at bygge, kan du med fordel kontakte BYG Kundecenter for at få et formøde. Her kan du gennemgå projektet sammen med de relevante myndigheder og få alle formalia omkring dit byggeri på plads. Det kan være rigtig smart at få et møde, inden du sender din ansøgning ind til Byg og Miljø. Der pålægges et gebyr i forbindelse med behandlingen af din byggesag. Byggesagsgebyret afregnes på timebasis. Derfor kan det være en rigtig god idé at have helt styr på din ansøgning, inden du sender den afsted. 

 

Du skal være opmærksom på lokalplanen, der kan være afgørende for dit byggeri. Dette kan du også få afklaring om, hvis du booker et formøde. 

 

Du kan se hvilke byggegrunde, der er til salg på Bornholm her

 

Vil du handle eller producere fødevarer?

Hvis du vil starte virksomhed, der forhandler eller producerer fødevarer, er der mange ting, du skal huske på. Først og fremmest skal du huske, at din virksomhed næsten altid skal registreres hos Fødevarestyrelsen. Det er altså ikke nok blot at registrere din virksomhed hos VIRK.dk og SKAT. Du registrerer din virksomhed hos Fødevarestyrelsen her

 

Det er dog ikke altid, det er nødvendigt at registrere din virksomhed hos Fødevarestyrelsen. Hvis din virksomheds aktivitet med fødevare foregår i det private eller ligger på en bagatelgrænse, er det ikke altid nødvendigt at registrere din virksomhed. Om din virksomhed skal registreres eller ej kan være svært at være sikker på. Derfor har Fødevarestyrelsen lavet en simpel test, så du hurtigt kan finde ud af, om din virksomhed skal registreres ved blot at svare på enkelte spørgsmål. Du finder testen her!

 

Der er som sagt mange ting, du skal være opmærksom på, når du starter virksomhed, der forhandler eller producerer fødevarer. For at blive klædt godt på til livet som ejer af fødevarevirksomhed, kan du gøre brug af Startpakken, som Fødevarestyrelsen har lavet. Med Startpakken bliver du klogere på både registrering, hygiejne, egenkontrol, indretning og meget mere. Det kan være en rigtig god idé, når du starter fødevarevirksomhed. Du finder Startpakken her! 

 

Alkoholbevilling

Hvis du starter serveringsvirksomhed, hvor der skal serveres stærke drikke - herunder også vin og øl - skal du have alkoholbevilling. For at få en alkoholbevilling skal du være fyldt 21 år, men hvis du har en uddannelse indenfor restaurationsbranchen, skal du blot være fyldt 18 år. 

 

Du søger om alkoholbevilling ved Bornholms bevillingsnævn. Du finder ansøgningsblanketten her! 

 

Hvis du skal holde enkelte arrangementer, hvor der serveres stærke drikke, skal du søge om lejlighedstilladelse. 

 

Serveringsvirksomhed 

Hvis du starter serveringsvirksomhed, anbefaler vi, at du læser restaurationsplanen for Bornholms Kommune. Du finder restaurationsplanen her

 

Her kan du læse mere om alkoholbevilling, og hvad der tages højde for i behandlingen af din ansøgning. 

 

Desuden kan du læse mere om udvidet åbningstider. Åbningstiden på Bornholm er fra kl. 05.00 til 02.00. Hvis du ønsker at holde længere åbent, kan du søge om tilladelse ved bevillingsnævnet. 

 

Ønsker du at servere udendørs, kræver dette også tilladelse fra bevillingsnævnet. Dette kan du også læse meget mere om i restaurationsplanen! 

 

Offentlige udbud 

Du kan læse meget mere om at blive leverandør til kommunen her

 

 

 

 

 
3. Arrangementer og events på Bornholm5. Er du elev eller studerende på Bornholm?
Startinfo.dk
Sct. Cathrines Vej 21,
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.