Forretningsplan - hvordan laver man en forretningsplan?
Og hvorfor skal man lave en forretningsplan?Der er mange holdninger til det at lave en forretningsplan. Læser man indlæg på den ellers udmærkede debat side Amino, er der flere der mener forretningsplanen er død. At det er et statisk værktøj, der alligevel er forældet så snart den er skrevet.
Startinfo.dk tillader sig at være uenige i det!
Det er faktisk et vigtigt værktøj især af 2 årsager:
1. Det er et værktøj, der giver dig en indsigt og en erkendelse i din virksomhed, når du arbejder dig igennem den. Finder du en skabelon er der ofte rigtig mange menupunkter, som du kommer til at tage stilling til. Og dermed måske også undersøge nærmere inden du går i gang.
2. Det er næsten et "must-have", hvis du skal låne penge til din virksomhed. Ikke mindst efter finanskrisen er der kommet konstant flere krav til pengeinstitutters dokumentation af deres udlån. Og selv om det egentlig ikke var iværksættere, der foresagede de store tab i 2008-12, så medfører det krav til alle os almindelige kunder og de penge institutter vi handler i. For iværksættere betyder det ikke nødvendigvis krav om mere sikkerhed, men der skal dokumentation til, så forbered dig på at aflevere en forretningsplan og et budget fra en revisor, hvis du skal bruge en kassekredit...
Hvordan laver man en forretningsplan?Ja, det er faktisk ikke så svært.Er du ordblind kan det være en udfordring, men pyt med det. Så få hjælp til det.
Ellers så gå igang, og skriv det ned du tænker på...
Vi skal nok i det efterfølgende gennemgå det skridt for skridt hvordan man laver en forretningsplan. Det er hverken vildt mystisk eller noget, der kræver specialviden. Og nederst på siden kan du se links til skabeloner for forretningsplaner.
Godt så...! Hvad skal forretningsplanen indeholde?Der er ingen faste krav til hvad en forretningsplan skal indeholde. Men de emner vi beskriver nedenfor, er typisk gode at ha' med i indholdet.
Og husk: Din forreningsplan skal gerne være lidt præsentabel og se både pæn, professionel og gennemarbejdet ud.
Derfor har vi nedenfor beskrevet de punkter vi mener er de vigtigste at beskrive og også lidt om hvordan man får det til at se lidt godt ud.
1. ForsideDen er vigtig. Og den skal se lidt godt ud. Det er begyndelsen til beskrivelse af din virksomhed, så den må gerne se lidt professsionel ud. Gerne med et fint foto, en illustration eller lign. Du kan finde gratis foto flere steder på nettet, hvis du ikke selv har noget. Men du kan også indsætte dit logo i stor størrelse.
Vælg samtidig en skriftstype og størrelser for overskrifter og indhold, så det er gennemgående i hele din forretningsplan.
2. Indholdsfortegnelse Reserver hele side 3 til din indholdsfortegnelse. Og gør dermed din forretningsplan let at finde rundt i. Er din forretningsplan meget kort kan du evt. indsætte punkt 3. Faktasiden på samme side, men igen... prøv at få det til at se godt ud.
3. FaktasideHer skriver du alle de konkrete ting, læseren (fx banken) behøver at vide om din virksomhed:
Det er firmanavn, adresse, mail, hjemmeside (evt sociale medie sider), telefon, CVR, dit eget CPR-nummer, kontornr. i bank, dine rådgivere (revisor, advokat mv.) andre relevante oplysninger. Andre relevante oplysninger kan være matr. nr. hvis du skal bygge noget, autorisationsnummer fx for økologi eller andet. Altså alt det du kan forestille dig andre har brug for at vide, og nu ikke behøver at slå op eller spørge efter.
4. Summary (resumé)Beskriv din idé – kundens problem og din løsning!
5. Forretningsidéen Svar bl.a. på følgende spørgsmål:
TIPS: Brug grafik og diagrammer for at beskrive din idé
6, Ejeren (dig!) eller teamet bagSvar bl.a. på følgende spørgsmål:
7. MarkedsbeskrivelseAltså lidt om hvem dine kunder er, hvordan du vil få fat på dem, og også lidt om markedets størrelse og udvikling.
Svar bl.a. på følgende spørgsmål:
Hvor stort er markedet, hvordan forventer du det vil udvikle sig og hvor er der ”plads” til dit firma?
8. ForretningssetupSvaret bl.a. på følgende spørgsmål:
Hvordan ser din værdikæde ud? Hvilke aktiviteter i værdikæden laver i selv, og hvilke varer og underleverandørydelser skal hentes ude fra? Hvilke partnere skal din virksomhed samarbejde med?
TIPS:
Vis gerne grafisk hvad der konkret sker i værdikæden….
Værdikæde er sådan et lidt bøvlet ord at forklare... det svarer vel lidt til når landbruget siger "fra jord til bord".
9. Handlingsplan Svar bl.a. på følgende spørgsmål:
Hvilke opgaver skal udføres? Opsæt vigtige milepæle, og tidsplanlæg, hvornår de enkelte aktiviteter skal påbegyndes og afsluttes. Hvad haster mest, og hvad skal gøres senere?
10. Økonomi og finansieringSvar bl.a. på følgende spørgsmål:
Hvilke budgetforudsætninger har du?
Og beskrive gerne sikkerheden i projektet. Hvad nu hvis omsætningen bliver 10 eller 20% lavere? Kan dine aktiver sælges igen, hvis du må lukke? Kan de selv afdrage en evt. gæld af? Den slags er banken typisk ret interesseret i at vide noget om.
11. Bilag til forretningsplanenVedlæg de bilag, der vil være for omfattende at inddrage i selve forretningsplanen.
Der er ikke nogen fast liste over bilag, for det afhænger helt af din situation, men nedenstående er nogle af de typiske bilag der skal vedlægges:
1. Vedtægter og stiftelsespapirer, hvis det er et selskab 2. CVR registreringsudskrift 3. Årsopgørelser fra SKAT 4. Budgetter fra revisor 5. Analyser af kunder, marked og lign, hvis du har det. 6. Certifikater, eksamensbeviser, svendebrev mv. 7. Bygningstegninger, tegninger af grund, BBR, tilladelser mv., hvis du skal låne til lokaler.
Lyder det vildt kompliceret og omfattende?
Frygt ikke, det er faktisk ikke så slemt, og så er der i øvrigt hjælp at hente...
1. Brug en skabelon til din forretningsplan
Du kan naturligvis starte på et blankt papir eller et tomt worddokument, men vi anbefaler at du benytter en skabelon. Man kan let glemme noget og det kan måske også være svært at bevare overblikket, så en skabelon er et godt udgangspunkt.
Derfor find en skabelon for forretningsplan. Vi har her på Startinfo samlet links til skabeloner for forskellige former for forretningsplaner, som du kan benytte. Se oversigt over forretningsplaner her! 2. Søg råd og vejledning til forretningsplanenI de fleste kommuner, men desværre ikke i alle, er der mulighed for at få hjælp fra et lokalt erhvervskontor. Alternativt fra det regionale Erhvervshus. Find dine muligheder for rådgivning i din hjemkommune her!
SE HER HVORDAN DU IKKE SKAL GØRE DET!
|
|
|