Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
 
 
 

Haderslev Kommune og andre myndigheder 

Lovgivningen er nu engang, som den er, og den gælder i hele landet og i alle kommuner. Men der er nogle kommunale forskelle, når det kommer til parkering, affaldsregulativer, bevillinger og byggesagsbehandlinger og meget andet.

 

Er du i tvivl om noget, er Haderslev Erhvervsråd et godt sted at starte. Hvis de ikke kan besvare dine spørgsmål, kan de helt sikkert henvise dig til den rette forvaltning i kommunen.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

Du kan drive virksomhed fra egen bolig, hvis du driver et liberalt erhverv. Med liberale erhverv forstås som frisørvirksomhed og kontorvirksomheder som revisor, advokat, ejendomsmægler og lignende virksomheder. Vi anbefaler, at du tager en snak med din kommune om deres forståelse af de liberale erhverv. Der er nemlig flere virksomheder, der er tvangslukket eller flyttet på grund af forskellige forståelser af de liberale erhverv.

 

Der er også enkelte kriterier, der skal overholdes, for du må drive erhverv fra egen bolig:

  • Du skal selv bo i boligen, som virksomheden drives fra
  • Der må ikke være ansatte i virksomheden
  • Virksomheden må ikke være til gene for området
  • Parkering skal foregå på egen grund 

Du må som udgangspunkt ikke drive erhverv fra egen bolig, hvis du bor til leje i et boligselskab. Hvis du bor til leje på anden vis, skal du altid have tilladelse fra din udlejer.

 

Det kan være en god idé at tage snak med din revisor eller en skatterådgiver, da der kan være nogle ændrede skattemæssige forhold, når du driver erhverv fra egen bolig.  

 

Virksomhed i lejede lokaler

Tænker du at leje eller købe lokaler til din virksomhed, bør du være opmærksom på, at du i nogle tilfælde skal søge om byggetilladelse på trods af, at du ikke skal bygge. Det er nemlig sådan, at det kræver byggetilladelse, hvis erhvervslokalernes aktivitet ændres. Det vil altså sige, hvis du køber cafélokaler og ændrer det til butikslokaler, skal du søge om byggetilladelse, da aktiviteterne i lokalerne ændres. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø.

 

Vil du bygge egne lokaler?

Vil du bygge dine egne lokaler til din virksomhed, skal du altid søge om byggetilladelse. Du må ikke begynde at bygge, før du har denne byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du søger om byggetilladelse. Derfor tilbyder Haderslev Kommune en forhåndsdialog, hvor du kan drøfte dine byggeplaner med en byggesagsbehandler.

 

I Haderslev Kommune er byggesagsbehandlingen gebyrfrit.

 

Du skal være opmærksom på, at der er nogle lokal- og kommuneplaner, der kan være afgørende for dit byggeri. Derfor er det en god idé at tage et kig på disse, når du planlægger at bygge.

 

Du kan se hvilke kommunale erhvervsgrunde, der er til salg i Haderslev Kommune her

 

Vil du handle eller producere fødevarer?

Hvis du vil starte virksomhed, der handler med eller producerer fødevarer, skal din virksomhed næsten altid registreres hos Fødevarestyrelsen. Det er altså ikke nok blot at registrere virksomheden hos VIRK.dk og SKAT. Du registrerer din virksomhed hos Fødevarestyrelsen her!

 

Der er dog enkelte tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt at registrere din virksomhed hos Fødevarestyrelsen. Hvis din virksomheds aktivitet med fødevarer ligger i privatsfæren eller på en bagatelgrænse, er det ikke altid nødvendigt at registrere virksomheden hos Fødevarestyrelsen. Hvis du er usikker på, om din virksomhed skal registreres eller ej, kan du tage en hurtig test, som Fødevarestyrelsen har lavet. Du finder testen her!

 

Fødevarestyrelsen har desuden lavet en guide til registreringsprocessen til dig, så det kan foregå så nemt som muligt. Du finder guiden her

 

Vi anbefaler, at du bruger Fødevarestyrelsens Startpakke, der trin for trin tager dig igennem alt det, du bør vide, når du skal drive virksomhed, der forhandler eller producerer fødevarer. Du bliver klogere på registrering, hygiejne, egenkontrol og indretning. Du finder Startpakken her

 

Alkoholbevilling

Du skal have en alkoholbevilling, hvis du vil servere stærke drikke (herunder øl og vin) til dine kunder i din virksomhed. Du må ikke servere alkohol, hvis du ikke har denne alkoholbevilling. For at søge om alkoholbevilling skal du være fyldt 21 år, men hvis du har en uddannelse indenfor hotel- eller restaurationsbranchen, skal du blot være fyldt 18 år.  

 

Du søger om alkoholbevilling ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Du finder ansøgningsblanketten her

 

Skal du holde enkeltstående events i din virksomhed, hvor du sælger alkohol til dine kunder, skal du søge om lejlighedstilladelse. Med en lejlighedstilladelse får du netop tilladelse til udskænkning af alkohol i forbindelse med dette enkeltstående event.

 

Serveringsvirksomhed

Starter du serveringsvirksomhed, er det en rigtig god idé at læse Syd- og Sønderjyllands restaurationsplan. Her kan du læse meget mere om alkoholbevilling, udeservering, udvidet åbningstider og meget mere. Du finder restaurationsplanen her! (Åbnes som PDF)

 

Vil du servere mad og drikke udendørs i din serveringsvirksomhed, skal du have tilladelse hos Teknik og Miljø. Uanset om serveringen foregår på egen eller offentlig grund, kræver udeservering tilladelse. I tilladelsen ligger overvejelserne om støjgener i forhold til området.

 

Den normale lukketid i Syd- og Sønderjylland er mellem kl. 02.00 og 05.00. Det er muligt at søge om tilladelse til at udvide åbningstiden.

 

 

 

 

 
3. Arrangementer og events i Haderslev5. Er du elev eller studerende i Haderslev?
Startinfo.dk ApS
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.