Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

 slettes

Herning Kommune og andre myndigheder

 

Lov er nu engang lov, og den skal følges i hele landet. Men der er nogle kommunale forskelle, når det kommer til blandt andet parkering, affaldsregulativer, bevillinger og byggesagsbehandlinger.

 

Erhvervsrådet Herning & Ikast Brande er et godt sted at starte for at få svar på dine spørgsmål. Kan de ikke hjælpe dig, kan de henvise dig til den rette forvaltning i kommunen.

 

Ellers kan du se Herning Kommunes oversigt over regler mv. for Erhverv!

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

Du må drive virksomhed fra din egen bolig, hvis du driver et liberalt erhverv. Et liberalt erhverv kan eksempelvis være frisør, ejendomsmægler, advokat, revisor, arkitektvirksomhed og dagpleje.

 

Et lille tip herfra: Tag gerne en snak med kommunen om deres forståelse af de liberale erhverv. Det er nemlig før set, at kommuner har forskellige forståelser for begrebet og flere virksomheder er kommet i klemme.

 

For at drive virksomhed fra egen bolig skal du og din virksomhed overholde nogle kriterier:

  • Du skal bo i den bolig, som dit erhverv drives i

  • Der må ikke være ansatte i din virksomhed

  • Erhvervsdelen må ikke overskride beboelsesdelen i hjemmet

  • Virksomheden må ikke være til gene for naboer

  • Parkering skal foregå på egen grund

Hvis du bor i boligselskab, må du som udgangspunkt ikke drive erhverv i din bolig. Bor du til leje, skal du spørge din udlejer.

 

Et lille ekstra tip: Der kan være nogle ændrede skattemæssige forhold, når du driver virksomhed fra egen bolig. Tag derfor gerne en skatterådgiver eller revisor!

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vil du leje eller købe lokaler til din virksomhed, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

 

Erhvervet der drives i lokalerne er vigtigt, da ændrede erhvervsaktiviteter kræver, at du søger om byggetilladelse. Hvis du ændrer lokalernes anvendelse, skal du søge om byggetilladelse hos Miljø og Byg. Det vil altså sige, hvis du for eksempel ændrer café til butik.

 

Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter kommunen.

 

 

Vil du bygge egne lokaler?

Hvis du vil bygge egne lokaler til din virksomhed, skal du altid søge om byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse hos Byg og Miljø. Der er utrolig mange ting, du skal forholde dig til, når du søger om byggetilladelse. Det kan være en rigtig god idé at tage en snak med byggekontoret, inden du søger om byggetilladelse. Her kan du få afklaring på alle dine spørgsmål om rammerne for dit byggeprojekt. På den måde kan du både spare tid og penge i sidste ende.

 

Du skal nemlig være opmærksom på, at der er gebyr i forbindelse med behandlingen af din byggesag. Gebyret beregnes på timebasis. Så hvis din byggetilladelse er grundig og gennemført, bliver gebyret mindre.

 

Du skal være opmærksom på, at der er lokal- og kommuneplaner, der kan være afgørende for, om du må bygge og hvad du må bygge. Derfor kan det være en god idé at tage et kig i disse forud for din planlægning.

 

Regler for skiltning i Herning Kommune

Når du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naboer eller fx til fare for trafikken. Se Herning Kommunes politik og regler om skiltning på linket her! 

 

Du kan også læse "Byens Ansigt" - en pdf fil på 58 sider, der meget grundigt gennemgår reglerne. Se den her!

 

Er du i tvivl om det mindste, så kontakt kommunen og få en snak.

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling i Herning

Vil du servere alkohol til dine kunder i din virksomhed, skal du have en alkoholbevilling. Du må ikke servere alkohol, hvis du ikke har denne bevilling. Du skal være fyldt 21 år for at søge om alkoholbevilling. Har du en uddannelse indenfor hotel- eller restaurationsbranchen skal du dog kun være fyldt 18 år.

 

Du søger om alkoholbevilling ved Midt- og Vestjyllands Politi. Du finder blanketten her

 

Skal du afholde enkeltstående arrangementer i din virksomhed - eksempelvis koncert - skal du søge om lejlighedstilladelse, der giver dig til at servere alkohol til arrangementet.

 

Serveringsvirksomhed

Driver du serveringsvirksomhed i Herning Kommune, kan du med fordel læse restaurationsplanen for Midt- og Vestjyllands Politikreds. Her kan du blandt blive klogere på alkoholbevilling, åbningstider og udeservering.

 

Du kan finde restaurationsplanen her! (Åbnes i PDF) 

 

Vil du servere udendørs i din virksomhed, skal du have tilladelse fra bevillingsnævnet. Uanset om serveringen foregår i egen matrikel eller på kommunens arealer som fortove, skal du søge om denne tilladelse.

 

Den almindelige åbningstid for restaurationer er fra 05.00 til 02.00. Ønsker du at udvide dine åbningstider, skal du også søge om tilladelse til dette. Du kan også få lejlighedsvis tilladelse til udvidede åbningstider.

 

Siderne om iværksættertilbud i Herning Kommune præsenteres i samarbejde med Marketingklubben.

 

PARTNERE I HERNING

KOMMUNE:

 

 Marketingklubben - hjælp til markedsføring på abonnement

 

 

 

 

 

 
3. Arrangementer og Events i Herning5. Er du elev eller studerende I Herning?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.