Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
 

Lolland Kommune og andre myndigheder

 

Selv om man er iværksætter og kun etablerer en meget lille virksomhed, kan der være behov for Lolland kommune har meget at byde på for iværksættereat søge tilladelse. Det er typisk emner parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og meget mere.

 

Hvis du er i tvivl om noget vedr. Lolland kommune er det måske en god idé at spørge Business Lolland falster eller henvende dig direkte til kommunen.

 

Nedenfor har vi beskrevet nogle af de ting, man typisk skal overveje som iværksætter.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Som iværksætter kan der være mange fordele ved at drive virksomhed hjemmefra. Men det er faktisk kun liberale erhverv, der må drives fra hjemmet. De liberale erhverv er kontorvirksomheder og frisør. Det vil sige, hvis du for eksempel driver advokat-, konsulent-, eller revisionsvirksomhed, må du drive dette fra hjemmet. Men der er dog også andre forudsætninger for at drive virksomhed fra hjemmet: 

  • Du skal selv bo i den bolig, som du driver virksomhed fra

  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 

  • Virksomheden må ikke være til gene for området

  • Parkering skal foregå på egen grund 

Derudover skal du altid huske, at der kan være nogle lokalplaner, der kan afgøre, om erhverv og beboelse på blandes i dit område. 

 

Hvis du vil drive erhverv fra en lejebolig, skal du huske at få tilladelse fra din udlejer. Men bor du til leje i boligselskab, må du som udgangspunkt aldrig drive erhverv fra din bolig. 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vidste du, at man nogle gange også skal søge om byggetilladelse, selvom man slet ikke skal bygge? Det er nemlig sådan, at hvis du lejer eller køber lokaler, hvor du ændrer lokalernes anvendelse, kræver det byggetilladelse. Det vil sige, hvis du ændrer cafélokaler til butikslokaler, kræver det byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse hos Byg og Miljø. 

 

Du skal altid huske, at der ligger nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, hvilke type erhverv der må drives i området. Tag derfor et kig på disse! 

 

Vil du bygge egne lokaler?

Hvis du vil bygge lokaler til din virksomhed, skal du under alle omstændigheder søge om byggetilladelse. Du må faktisk slet ikke begynde at bygge, før du har fået din byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse hos Byg og Miljø. 

 

Det kan være en længere proces, når du søger om byggetilladelse i forbindelse med at bygge nyt. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage en forhåndsdialog med kommunen, så du kan komme godt i gang med din ansøgning. De kan rådgive dig om lokalplaner, og hvad din ansøgning bør indeholde. Men de kan ikke rådgive dig om de rent byggetekniske forhold. 

 

Det kan altså være en rigtig god idé at få en forhåndsdialog med kommunen. Der pålægges nemlig et byggesagsgebyr efter tidsforbrug i forbindelse med behandlingen af din byggesag. Så desto bedre ansøgningen er, desto mindre tid vil byggesagsbehandlingen tage. 

 

Du kan se hvilke grunde, der er er i udbud i Lolland Kommune her

 

Skiltning

Når du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naber eller fx til fare for trafikken. Se Lolland Kommunes administrationsgrundlag (regler) for skiltning på linket her! 

 

Du kan ogs læse den generelle bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!

 

Tjek om du skal søge Lolland Kommune om tilladelse

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling

Du skal have alkoholbevilling, når du driver virksomhed, der serverer stærkere drikke - herunder også øl og vin. Du må ikke servere alkohol uden at have denne alkoholbevilling. For at søge om alkoholbevilling, skal du være fyldt 21 år, men hvis du har en uddannelse indenfor hotel- eller restaurationsbranchen, skal du blot være fyldt 18 år. 

 

Du søger om alkoholbevilling ved Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi. Du finder ansøgningsblanketten her

 

Offentlige udbud 

Vil du være leverandør til Lolland Kommune? Kommuen er en ret stor indkøber af varer og tjeneste ydelser, og måske kunne du levere noget til dem. Du kan se hvilke udbud, der er i Kommunen her

 

 
3. Arrangementer og events i Lolland5. Er du elev eller studerende på Lolland?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.