Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
 

Sønderborg Kommune og andre myndigheder

Der er nationale love, der gælder i hele landet. Men der er altså nogle kommunale forskelle, du skal tænke over. Når det kommer til parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og andet, kan der være forskelle. DFoto fra Rådhussalen venligt udlånt af Sønderborg Kommuneerfor er Sønderborg Iværksætter Service et godt sted at starte, da de kender til reglerne i netop Sønderborg Kommune. Hvis ikke de kan hjælpe dig, kan de helt sikkert henvise dig til den rette forvaltning i kommunen.

  

Virksomhed drevet fra egen bolig

Vil du drive virksomhed fra hjemmet, kan dette lade sig gøre, hvis du driver et liberalt erhverv. Er du i tvivl om, hvad liberale erhverv er? Liberale erhverv er eksempelvis frisør, kosmetolog, advokat, revisor og ejendomsmægler. Det er en god idé at tage en snak med din kommune om deres forståelse af de liberale erhverv. Virksomheder er nemlig før kommet i klemme på grund af forskellige forståelser af de liberale erhverv.

 

Der er nogle kriterier, der skal opfyldes, for du må drive liberalt erhverv fra hjemmet:

  • Du skal selv bo i boligen, som erhvervet drives fra

  • Der må ikke være ansatte i virksomheden

  • Virksomheden må ikke være til gene for nabolaget

  • Parkering skal foregå på egen grund

Tag en snak med din revisor, hvis du vil drive din virksomhed hjemmefra. Der kan nemlig være nogle ændrede skattemæssige forhold.

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vil du drive din virksomhed i lejede eller købte lokaler, skal du i nogle tilfælde søge om byggetilladelse. Hvis ejendommen skifter anvendelse, skal du have byggetilladelse. Det vil sige, hvis en ejendom for eksempel normalt er brugt til butik men laves til café, kræver dette byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Miljø og Byg.

 

Du kan se hvilke kommunale ejendomme, der er til salg her

 

Alssundbroen ved nattetid, der er ret flot i Sønderborg

Foto af Alssundboren ved nattetid. Foto er venligst udlånt af Sønderborg Kommune. 

 

Vil du bygge selv til dit nye firma?

Vil du selv bygge lokaler til din virksomhed, skal du altid søge om byggetilladelse. Du må ikke bygge uden at have en byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Miljø og Byg. Det kan være en kompliceret proces at søge om byggetilladelse. Derfor er det en god idé at tage en snak med kommunen, så du er sikker på, at du har alt med i din ansøgning.

 

Du skal være opmærksom på, at der opkræves et byggesagsgebyr i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Gebyret beregnes på timebasis. Derfor er kan du både spare tid og penge, hvis du har styr på din ansøgning fra start.

 

Der er nogle lokal- og kommuneplaner, der kan være afgørende for, om du overhovedet må bygge i det pågældende område, og ikke mindst hvad du må bygge. Derfor er det en god idé at tage et kig på disse, inden du planlægger dit byggeri.

 

Du kan se hvilke kommunale erhvervsgrunde, der er til salg her

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

  

 

 

Hvordan får man Alkoholbevilling i Sønderborg?

Hvis du vil servere alkohol til din kunder i din virksomhed, skal du have en alkoholbevilling. Du må ikke servere alkohol uden denne bevilling. For at få alkoholbevilling skal du være fyldt 21 år, men hvis du har en uddannelse indenfor restaurations- eller hotelbranchen, skal du blot være fyldt 18 år.

 

Du søger om alkoholbevilling ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Du finder ansøgningsblanketten her

 

Hvis du vil holde enkeltstående arrangementer, skal du søge om lejlighedstilladelse om at servere alkohol til dine kunder.

 

Serveringsvirksomhed i Sønderborg

Vil du starte serveringsvirksomhed, kan du med fordel læse restaurationsplanen for Syd- og Sønderjylland. Her finder du meget af det, du bør vide i forhold til tilladelser og regler, når du driver serveringsvirksomhed i Sønderborg. Du bliver klogere på alkoholbevillinger, udeservering, åbningstider og meget mere.

 

Du finder restaurationsplanen her!

 

Hvis du ønsker at have udeservering i din virksomhed, kræver dette tilladelse fra kommunen - uanset om det er på egen grund eller offentlige arealer som fortov.

 

Den normale åbningstid er fra kl. 05.00 til 02.00, men på torsdage, fredage og lørdage kan du søge om udvidet åbningstid hos bevillingsnævnet.

 

 

 
4. Er du elev eller studerende i Sønderborg?6. Kapital til start og vækst Sønderborg
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.