Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Vejen Kommune og andre myndigheder

Lovgivningen gælder i Vejen, såvel som den gælder i hele landet. Men der er altså nogle forskelle i kommunerne, som du skal være opmærksom på. Det handler blandt andet om parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og meget mere. Men det kan være svært at finde hoved og hale i. Tag en snak med UdviklingVejen, hvis du har nogle spørgsmål. De kan helt sikkert hjælpe dig. Hvis de mod forventning ikke kan, kan de helt sikkert henvise dig til de rigtige i kommunen. 

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Som iværksætter kan det være en fordel at drive virksomhed fra hjemmet. Men det er ikke alle, der må drive virksomhed fra egen bolig. Det er nemlig sådan, at det kun er de liberale erhverv, der kan drives fra hjemmet. Er du i tvivl om, hvad de liberale erhverv er? De liberale erhverv er kontorvirksomheder (eksempelvis revisor, advokat og lignende) og frisørvirksomheder. 

 

Et lille tip herfra: Tag lige en snak med Vejen kommune om din forståelse af de liberale erhverv. Virksomheder er før kommet galt afsted på grund af forskellige forståelser af de liberale erhverv. Hellere tage en snak for meget end en snak for lidt ikke?

 

Det er ikke de eneste forudsætninger for, at du må drive erhverv fra hjemmet. Der er nemlig en del regler, når det handler om at drive erhverv fra hjemmet: 

  • Du skal selv bo i boligen, som du driver erhverv fra 

  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 

  • Virksomheden må ikke genere området 

  • Parkering skal foregå på egen grund

Hvis du bor til leje, skal du lige forhøre dig hos din udlejer, om du må drive virksomhed fra hjemmet. Bor du til leje i et boligselskab, må du som udgangspunkt ikke drive virksomhed fra hjemmet. 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Går du med tankerne om at købe eller leje erhvervslokaler til at drive din virksomhed fra? Vidste du, at du nogle gange skal søge om byggetilladelse, selvom du ikke skal bygge? Det er nemlig sådan, at hvis du ændrer lokalernes anvendelse, kræver det byggetilladelse. Altså hvis du ændrer cafélokaler til butikslokaler, skal du søge om byggetilladelse. 

 

Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø.

 

Vil du bygge egne lokaler?

Overvejer du at bygge lokaler til din virksomhed, kan du se ledige erhvervsgrund i Vejen Kommune her

 

Når du skal bygge, skal du under alle omstændigheder søge om byggetilladelse. Du må nemlig ikke bygge uden at have en byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. 

 

Du skal være opmærksom på, at der kan være vigtige bestemmelser i lokalplaner, byplanvedtægter og kommuneplaner, der kan have betydning for dit byggeprojekt. 

 

Vi anbefaler klart, at du tager en forhåndsdialog med en byggesags rådgiver hos Vejen Kommune. Her kan du blandt andet få information og gældende love og regler for netop dit byggeri og de procedurer, som du skal gå gennem. Det kan være en rigtig god idé, da du på den måde får et bedre overblik over din byggeansøgning. Du kan måske både spare tid og penge ved at få en forhåndsdialog. Der pålægges nemlig et gebyr i forbindelse med behandlingen af din byggesag. Gebyret beregnes efter timebasis. Derfor er det en god idé at have helt styr på din ansøgning, når du søger om byggetilladelse. 

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling

Alle virksomheder, der serverer øl, vin og spiritus, skal have en alkoholbevilling. Alkoholbevillingen er gældende for ét bestemt serveringssted, person og selskab, og den kan ikke overføres til andre serveringssteder eller personer. For at søge om alkoholbevilling, skal du være fyldt 21 år. Hvis du har en uddannelse indenfor hotel- og restaurationsbranchen, skal du kun være fyldt 18 år. 

 

Du søger om alkoholbevilling ved Syd- og Sønderjyllands Politi her

 

Hvis du kun servere alkohol ved enkelte arrangementer som eksempelvis til en byfest eller sportsarrangement, skal du have en lejlighedstilladelse frem for alkoholbevilling. Lejlighedstilladelsen gælder kun til ét arrangement. 

 

Serveringsvirksomhed i Vejen Kommune

Starter du serveringsvirksomhed, kan du med stor fordel læse restaurationsplanen for Syd- og Sønderjyllands Politikreds. Du finder restaurationsplanen her

 

I restaurationsplanen bliver du blandt andet klogere på alkoholbevillinger, udvidet åbningstider og udeservering. 

 

I Vejen Kommune skal restaurationsvirksomheder, der serverer alkohol, holde lukket mellem kl. 02.00 og 05.00, men det er muligt at søge om tilladelse til at holde åbent efter kl. 02.00. 

 

Du skal desuden have tilladelse fra Vejen Kommune til at servere udendørs - uanset om serveringen foregår på egen eller offentlig grund. 

 

Offentlig udbud

Ønsker du at blive leverandør til det offentlige? Du kan se hvilke udbud, der er i Vejen Kommune her!

 

 

TIP: Tilmeld dig deres nyhedsbrev og få besked, når der kommer nye udbud. 

 

 

 
3. Arrangementer og events i Vejen5. Er du elev eller studerende i Vejen?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.