Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Hvad skal (og må) mit firma hedde?

En væsentlig del, der typisk optager iværksættere, er at vælge et godt navn til det nye firma. Det skal gerne være lidt smart, måske kunne siges på Engelsk, helst ikke skulle kunne misforståes og først og fremmest kunne huskes.

 

Og så skal der gerne laves et fedt logo, der illustrerer virksomhedens ydelser og bidrager til at gøre det genkendeligt for kunderne.

 

Og alt det er jo godt nok, men der er faktisk ret mange flere overvejelser man bør gøre sig... for hvad må du egentlig kalde din virksomhed?

 

Og hvad er det klogt at undersøge? Hvad nu hvis det forveksles med andre? Dit firmanavn skal gerne være unikt.

 

Men hvordan vælger man et godt firmanavn?

Se mere nedenfor. Helt nederst på siden har vi en række eksempler på sjove om inspirerende firmanavn. Måske kan du få en idé til, hvad dit firma skal navngives. Men husk! Kopier ikke... læs til inspiration!

 

Valg af firmanavn

Det er ikke nogen let øvelse, men noget du er nødt til at gøre. Og helst skal gøre rigtigt første omgang. For det at ændre navn, logo, måske domæne og alt muligt andet er en super dyr omgang.

 

Men hvad kender tegner det gode firmanavn? De 3 væsentligste ting er følgende:

 

1. Det skal være et navn du kan være stolt af. Det skal passe til dig for det er din virksomhed. Når du ta'r telefonen, når du skriver dit firmanavn på en liste skal det passe til dig. Mange bruger ordet "mavefornemmelse", og i mangel på bedre udtryk er det nok, dit navn skal give dig... "en god mavefornemmelse".

 

2. Det skal helst være til at udtale og huske for kunderne... Der er ofte firmanavne, der giver anledning til forvirring. Og så skal du tænke på hvem dine kunder er. Vil du sælge it løsninger til store virksomheder skal firmaet nok ikke hedde "Østergades PC fixer". Vil du handle med udlandet er navne uden æ,ø og å i, ofte en fordel. Du skal i det hele taget tilpasse til din branche, dine kunder og det "signal", du gerne vil sende.

 

3. Og så må det ikke kunne forveksles med andre firmanavne. Du får automatisk besked, hvis du prøver at registrere et selskab (fx  ApS eller A/S - link fører til beskrivelse af de 2 selskabstyper), men er det et personligt ejet enkeltmandsfirma får du ikke besked. Så tjek det godt og grundig.

 

Se iøvrigt i bunden af artiklen her... her gennemgår vi overvejelserne i forbindelse med valget af Startinfo og logo for firmaet.. ↓↓↓

 

Men hvordan vælger du firmanavn?

Google din idé til navn. Det er faktisk sådan langt de fleste starter. Det kan hurtigt vise om der er nogen virksomheder, der hedder præcis det samme. 

 

Det kan faktisk iøvrigt være iorden, hvis der er firmaer der hedder det samme. Hvis de er i en branche, hvor geografien har betydning og der ikke sker en forveksling. Eksempelvis "Byens Frisør"... Hvis du googler det kan du finde en i Hjørring, Middelfart, Hadsten, Julesminde og sikkert flere steder. 

 

Det er egentlig ikke noget stort problem for normalt vil man ikke "gå forkert" og vælge en i Hjørring, hvis man går rundt på gaden i Middelfart.

 

Der kan forveksles et brev eller en pakke, men det er typisk ikke de store gener.

 

Men hvis du er i en branche, hvor du og dine konkurrenter rekrutterer kunder i hele landet, så skal du sikre dig et unikt firmanavn, der ikke kan forveksles med andre.

 

Søg også på CVR.dk og på Patent- og Varemærkestyrelsen side. Link er her

 

Patent- og Varemærkestyrelsen lyder meget som kun relevant for "patent søgninger", men du kan også tjekke om firmnavne mv. er optaget af andre. Og nej, man kan ikke få "patent på firmanavn" men man kan måske søge beskyttelse alligevel. Læs vores artikel om Patent, IPR og varemærkebeskyttelse.

 

 

 

 

 

CASE: Navn og logo for Startinfo.dk.

Der var mange overvejelser vedr. valg af firmanavn og domænenavn.

 

En informationsportal for iværksættere med gode råd til opstart, skrevet på en jordnær måde var grundidéen. Samtidig skal siden guide iværksættere til de tilbud der findes i hans/hendes lokalområder (= kommune). Man kan se både rådgivningstilbud, arrangementer, muligheder for lokaler mv.  


Det skulle være relativt kort, forståeligt, at det omhandler start af egen virksomhed, og så skulle virksomhedens navn være domænenavnet.

 

Og navnet skal også illustrere at målgruppen er den brede gruppe af iværksættere... Altså alle dem, der ikke er i Løvens Hule, dem der ikke kommer hjem med mio. af dollars fra Silicon Valley eller med andre ord de 97% af danske iværksættere!

 

Først undersøgte vi Google.

Så tjekkede vi CVR.dk

Så tjekkede vi Patent- og Varemærkestyrelsen

Vores advokat tjekkede også hos Selskabsregisteret

 

Så var navnet sådan set på plads og det blev registreret hos DK-hostmaster. Vi bookede også StartUpinfo hos DK-hostmaster.

 

Så der ikke er nogen der læner sig for meget op af vores goodwill hos iværksættere...

 

Så kom logo. Vi fik en dygtig designer og marketings gut sat på opgave. Det var den nu desværre afdøde Thomas Hjortshøj fra Hjørring/Kolding...

 

Resultatet blev:

 

Logo og navn på iværksætterportalen Startinfo.dk

 

Altså næsten bare teksten, men givet nogle små sjove variationer... Pæren for idé. "o"-et som målskive og punktum som tandhjul.

 

Det kunne man vælge at beskytte hos Patent- og Varemærkestyrelsen, men det har vi fravalgt. Der er næppe nogle der vælger det, og i øvrigt har vi "hævd" på navnet fra den dag, vi blev registreret som selskab hos Erhvervsstyrelsen.

 

Sjove og inspirerende firmanavne:

Der er mange sjove og anderledes firmanavne. Neden for har vi oplinet nogle af dem, så vi håber at kunne give dig idéer til dit firmanavn. Men husk! Dit firmanavn skal primært passe til din branche. 

 

Læg mærke til Bedemænd fx. De er ret "konservative" med hensyn til valg af firmanavn. Det skal ikke støde nogen, og de tænker på at kunderne er i ret udsat situation, hvor der ikke er plads til meget humor. 

 

Jo mere kreativ din branche er, jo mere kan du udfolde din kreativitet uden af gå for vidt.

 

Men her af nogle af de mere inspirerende:

 

Egen Vinding og Datter ApS,
er fra Ringsted, arbejder med nye natur- og miljøvenlige byggemetoder

 

Lej et Lig

Frimaet er ret berømt på deres firmanavn. De udlejer ældre og ofte bulede biler og bruger meget humor i deres markedsføring. De beskriver fx selv at de ligger højt på RustPilot.

 

Fix Mit Fjæs

Tilbyder ansigtsbehandling! Har til huse i Valdby/København. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.