Anpartsselskab (ApS)
Opdatering:Artiklen er opdateret med afsnit omat sætte password på dit selskab.Klik her for at gå til opdateringen!
Hvad er et ApS og er det en selskabsform man bør overveje som iværksætter?Et anpartsselskab, ApS, er en selvstændig juridisk enhed, hvilket bl.a. betyder, at kun selskabet hæfter for de forpligtelser, det pådrager sig. Ejeren hæfter altså ikke med sin private formue, hvilket for nogle selvstændige kan være en stor fordel.
Et anpartsselskab beskattes selvstændigt af sit overskud. Hvordan stifter man et anpartsselskab?Du kan stifte et ApS alene, eller du kan stifte det sammen med en eller flere andre. Der er et kapitalkrav til et anpartsselskabs stiftelse og du skal derfor indskyde en kapital på minimum 40.000 kr. Beløbet blev nedsat april 2019 i forbindelse med et lovforslag, der afskaffede de såkaldte Iværksætterselskaber.
Det behøver ikke være kontanter, du skyder ind. Maskiner, biler eller fast ejendom kan bruges i stedet, blot aktiverne repræsenterer en værdi på mindst 40.000 kr. Det er lidt indviklet at stifte et selskab, så for langt de fleste vil vi anbefale dig at få professionel rådgivning fra en jurist. Der skal både laves stiftelsesdokument, vedtægter og sendes dokumentation for kapital kravet er opfyldt. Så med mindre du er meget rutineret, så anbefaler vi dig at få fat i en advokat.
Selvom loven ikke kræver det, synes vi, at det er en god ide fra starten at etablere en professionel bestyrelse i virksomheden og ikke blot en proforma bestyrelse... Det bør i hvert fald overvejes. Alternativt kan du etablere et advisory board.
Stiftelsesdokument ApSDet første I sammen går i gang med, er at udfærdige et stiftelsesdokument, som bl.a. skal indeholde oplysninger om vedtægter, der typisk behandler følgende punkter:
Se link til stiftelsesdokument nederst på siden! ↓ ↓ ↓
Derefter udfærdiges en anmeldelse til Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen i København. Det går ret hurtigt med at stifte et selskab, men bemærk for god ordens skyld, at stifteren hæfter personligt for virksomhedens forpligtelser i perioden indtil registreringen er sket!
Hvad koster det at stifte et ApS? Prisen for stiftelse af et Anpartsselskab (ApS) udgør 670 kr. her i 2024.ApS kapitalen er ikke "tabt"Mange tror, at indskudskapitalen (de 40.000 kr.) skal stå på en bankkonto hele tiden - det er ikke tilfældet. Kapitalen må gerne sættes i arbejde og investeres i fx maskiner, inventar, biler, råvarer osv., som derefter repræsenterer en værdi. Du kan også bruge indskudskapitalen på drift, bare husk at du så skal tjene den ind igen til næste regnskabsår.
Kan du ikke helt nå at tjene det ind igen, kan det være Erhvervsstyrelsen skriver til dig, og så får du typisk en frist til at få kapitalen genskabt. Anpartsselskabets navnEn registrering kan blive forsinket, hvis anpartsselskabets navn ikke kan godkendes i Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen. Det skyldes, at et navn, som allerede er registreret af et andet selskab, selvfølgelig ikke kan godkendes. Et navn, som ligner et eksisterende, kan heller ikke godkendes.
Du kan undgå et navneproblem ved at opkalde din virksomhed efter dit eget navn, beskæftigelse og bynavn. Altså fx: Tømrer Knud Andersen, Stubbekøbing, ApS eller: Vinduesfabrikken Tage Rasmussen, Skejby, ApS.
Hvis du derimod forsøger dig med navne, som fx begynder med Dansk, Scan, Jysk eller lign. kan du godt få lidt problemer. Dem er der nemlig mange af. Men du kan se navne på selskaber på Erhvervsstyrelsens hjemmeside – www.virk.dk og på patentdirektoratets hjemmeside her!
På dine papirer og din hjemmeside skal du altid anføre det registreringsnummer, du får i Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen. Det skal være tydeligt for alle du handler med og låner penge af, at de har med et ApS at gøre. Hvis kreditorerne tror, de handler med et privat enkeltmandsfirma, risikerer du at komme til at hæfte personligt.
Hvis du får fakturaer stilet til dig personligt og ikke til dit selskab, skal du reagere og fortælle afsenderen, at han eller hun handler med et ApS. Når du køber ind pr. telefon, skal du rent teoretisk være omhyggelig med at sige, at det er et ApS, der køber ind. I praksis er det det sjældent et problem. Andre vigtige forhold for ApSDet er nævnt flere gange, at du som stifter og ejer af et anpartsselskab ikke hæfter for selskabets gæld. Det er i teorien korrekt, men praksis kan se lidt anderledes ud.
Dit pengeinstitut vil sandsynligvis ikke yde virksomheden mange kreditter, hvis den eneste sikkerhed, der tilbydes, er en anpartskapital på 40.000 kr. Du må uden tvivl supplere med en personlig sikkerhedsstillelse i form af en personlig kaution eller pant i dit hus. Det samme kan du komme ud for i dit samarbejde med store kreditorer. Du skal i øvrigt huske at blive frigjort for dine personlige sikkerhedsstillelser, når anpartsselskabet får en formue, som kan overtage din personlige pantsætning eller kaution. Det er noget mange iværksættere glemmer.
I ekstreme tilfælde vil du som direktør og anpartshaver i selskabet kunne blive gjort personlig ansvarlig, hvis du driver selskabet helt uforsvarligt, og derved påfører dine kunder eller kreditorer tab. Et eksempel herpå kan være, at du på selskabets vegne indgår forpligtelser, selvom du udmærket er klar over, at selskabet aldrig vil kunne opfylde disse forpligtelser på grund af en miserabel økonomisk situation.
Du skal være opmærksom på en særlig regel, som gælder for anpartsselskaber: Hvis halvdelen af anpartskapitalen er tabt, skal du inden 6 måneder indkalde til ekstraordinær generalforsamling. Efter reglerne i Anpartsselskabslovens § 28 skal selskabets øverste ledelsesorgan senest 6 måneder efter, at selskabet har tabt halvdelen af sin anpartskapital, redegøre for selskabets økonomiske stilling over for anpartshaverne og om fornødent stille forslag om foranstaltninger, der bør træffes, herunder selskabets opløsning
Du har mulighed for at anmode Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen om en yderligere frist til at få tilført ny kapital, men hvis anmodningen ikke imødekommes, skal selskabet opløses. Du risikerer at pådrage dig et personligt ansvar over for kreditorerne, hvis du ikke følger disse bestemmelser.
Pas på ulovlige aktionærlånReglerne er blevet helt vildt stramme på det her område. Men hvad er et ulovligt aktionærlån egentlig? Det er en gammel regel og den er selvfølgelig indført for at virksomheder ikke skal finansiere (eller evt. helt betale) indehaverens private udgifter.
Så langt så godt, men reglerne er nu så skrappe, at selskabets revisor uanset beløbet størrelse faktisk skal indberette et selskabs indehaver til SØIK - Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet.
Hvis en håndværker får en pakke GaJol (privatudgift) med på bonnen fra en tankstation, når han tanker Diesel på varebilen... Ja så er det teoretisk set et ulovligt aktionærlån. Og din revisor er forpligtiget til at indberette det.
Så det du bør gøre ved stiftelsen af ApS'et, samtidig at oprette en mellemregningskonto med indehaver (altså dig selv). Her indskyder du et beløb på fx 5.000 kr. Så kan du dække udgifter med den konto, hvis der sker fejl, revisoren underkender et bilag, du får taget det forkerte dankort eller hvad der nu kan ske.
Offentlighed om regnskaber fra et ApS.Alle anpartsselskaber skal indsende årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. De indsendte regnskaber er offentligt tilgængelige, så enhver kan finde det online på CVR.dk
Det skal du nok regne med, at dine kunder og konkurrenter vil benytte sig af. Men det har du jo sikkert også gjort ved dine konkurrenter inden du starter. :-)
I årsregnskabsloven er der dog indført visse bestemmelser, som medfører, at mindre anpartsselskaber ikke behøver at oplyse så meget som store selskaber.
Årsregnskabet skal ikke altid revideres af en registreret eller statsautoriseret revisor. Det kan fravælges, hvis din omsætning forventes at blive lavere end 8 mio. kr. AnpartshaveroverenskomstHvis flere iværksættere sammen starter et anpartsselskab, svarer det til samarbejdssituationen i et interessentskab. I stedet for en interessentskabskontrakt, bør der udarbejdes en anpartshaveroverenskomst. Det arbejde bør gennemføres i samarbejde med en advokat.
Formelt set har partnerne i anpartsselskabet indflydelse på selskabets forhold gennem den stemmeret, de enkelte har gennem deres anparter. Det er hensigtsmæssigt, at denne indflydelse nærmere beskrives i en overenskomst. Nogle af anpartshaverne skal måske have større indflydelse i visse spørgsmål, end deres andel af anparterne giver dem. Der kan aftales en gensidig forkøbsret til de andres anparter, og principperne for fastsættelsen af prisen kan fastslås. I det hele taget nærmer indholdet i anpartshaveroverenskomsten sig meget indholdet i I/S‑kontrakten, så vi henviser til det, der blev skrevet om kontrakten i afsnittet om interessentskaber. Åben evt. eksempel på interessentoverenskomst her!
Specielt vil vi fremhæve behovet for en konkurrenceklausul for anpartshaverne. Der bør fastlægges regler for, hvordan en udtrædende anpartshaver kan frigøres for sine eventuelle personlige sikkerhedsstillelser for selskabets gæld.
Inden udfærdigelsen af overenskomsten gælder det om at forudse så mange ubehageligheder som muligt og tage stilling til dem. Mens I er gode venner...
Og igen! Uanset hvad du vælger af selskabsform, bør du altid konsultere en jurist inden.
Link til eksempel på vedtægter til stiftelse af Anpartsselskab Link til eksempel på stiftelsesdokument af Anpartsselskab
Også et Anpartsselskab skal ha' et CVR nummer, så det er næste skridt i din stiftelse af virksomhed. Det er iøvrigt gratis og ret let at få et CVR nummer. Læs mere her!
Sæt password på dit selskabDet er kommet frem at svindlere rent faktisk ret let kan overtage dit selskab og indgå økonomiske transaktioner på vegne af det.
Danmark er meget et tillidsbaseret samfund, men det at man bare med NemId eller MitId kan gå på virk.dk og så sætte en ny direktør ind i et selskab er lidt kritisk.
Kommer der en ny falsk direktør i dit selskab kan han eller hun indgå aftaler på selskabets vegne og oprette lån, købe varer på kredit, indgå aftaler og meget mere. Det at være direktør for et selskab betyder, at man er tegningsberettiget og således har retten til at træffe alle de her beslutninger.
Man har derfor set at svindlere har fået fat i CPR nr og NemId fra personer enten ved afpresning eller tyveri og så har overtaget selskaber. Hvad gør man for at undgå svindel?Er skaden sket, så ta' fat i Erhvervsstyrelsen (indberet@erst.dk) og Politiet i det område du bor.
Men ellers er det ret let at beskytte sig mod. Gå ind på VIRK.dk og find din virksomhed og vælg Passwordbeskyttelse.
Kender du andre iværksættere, der driver virksomhed i selskabsform, så tip dem lige om at sætte password på deres selskab.
Vi har ikke selv oplevet problemer med vores ApS i Startinfo, men har nu password på!
|
|
|