Iværksætterblog KVINDELIGE IVÆRKSÆTTERE
Kvindelige iværksættere - for få kvinder ta'r springet og alle har tilsyneladende opgivet at gøre noget...
Lad mig med det samme sige det lige ud... Jeg har ikke løsningen på hvordan vi får flere kvindelige iværksættere i Danmark, men jeg undrer mig over at der sker så lidt...
Og mit blogindlæg her er først og fremmest en opfordring til at gøre noget! For lige nu virker det nærmest som om, vi som samfund, har givet op! Det går endda ikke frem, som man skulle tro, det går faktisk ganske stærkt tilbage.
Kilde: Fonden for Entreprenørskab, iværksætterindblikket okt. 2018.
Som det fremgår af grafen, stiger mænds etablering samlet set i perioden fra 2011 til 2017, mens kvindernes andel stille og roligt bliver mindre år for år. Og sammenlignet med de stigende tal for mandlige iværksættere er det faktisk en dramatisk udvikling.
I mine mange år i erhvervsfremmesystemet var kvindernes andel af iværksættertallet nogenlunde stabilt på ca 35 %. Og vi undrede os over det hvert år for der blev i perioder gjort noget...
Eller måske rettere, der blev talt en del om det. For sådan reelt at gøre noget er det aldrig rigtigt blevet til.
Bevares der har været afholdt nogle workshops - jeg har selv deltaget i dem - kørt nogle kampagner med rollemodeller (Jeanett Kaare fra Weltklasse og Betina Kühn fra Skagenfood) var vist de nordjyske eksempler. Deres virksomheder er i øvrigt begge stadig i drift og endda vokset fra den gang.
Og der har været lavet workshops om bl.a. pengeinstitutternes holdning til kvindelige iværksættere, og alle vil det egentligt så godt.
I mange år trak vi nok bare på skulderen og tænkte "det naturlige leje" er nok de ca. 33-35 %
Men nu må vi jo konstatere at det går den forkerte vej... Og hvad hvis nu det fortsætter. Når kvinders andel af iværksætteriet kan falde med 10 procentpoint på 6 år, hvad så hvis det fortsætter...?
Alle er faktisk enige om at det er et spild af talent of ressourcer, når dygtige veluddannede kvinder ikke etablerer en virksomhed, men i høj grad udøver talentet som ansat i stedet for. Men hvorfor sker der så ikke noget?
Det lette er jo at bebrejde ministeren, Simon Kollerup, men han er ret ny erhvervsminister, så ham kan vi ikke rigtig jagte. Ansvaret er sådan set lidt ligeligt fordelt i folketinget for begge sider af salen har været i spidsen for ministeriet i perioden og den skæve kønsfordeling går i øvrigt også meget længere tilbage.
Men det handler egentlig heller ikke om at finde en syndebuk, det kan vi ikke bruge til noget.
Det handler om at finde ud af hvorfor det er gået sådan og om vi kan gøre noget, og så om vi efterfølgende vil gøre noget.
Mine beskedne bud er følgende:
Jeg synes man skulle opprioriter området, og der er nogle helt klare initiativer man kunne tage fat på fra politisk hold. Det kunne fx være i forbindelse med barsel for selvstændige, dagpenge, barns sygdom og meget mere... Vi ved kvinder er mere sikkerhedsorienterede end mænd, så det holder sikkert nogle tilbage.
Der er også noget i den meget "vækstorienterede" erhvervsfremme, der de facto sorterer de kvindelige iværksættere fra. Det er helt sikkert ikke formålet, men det ser ud til at være resultatet. I "brede" programmer er søgningen fra kvinder ca. svarende til andelen af iværksættere, hvorimod i værkstorienterede programmer er den helt nede på ca. 10 %.
Jeg er også sikker på at lettere adgang til rådgivning og vejledning vil hjælpe. Det er forskelligt fra kommune til kommune men der er for mange steder, hvor der kun er "meget tynde tilbud" eller en henvisning til det Regionale Erhvervshus måske langt fra ens bopæl.
Men uanset mine idéer, så lad os som samfund gøre noget. Det er bare for pinligt at lade stå til...
I Thy er op mod 40 % af iværksætterne kvinder, man kunne spørge dem hvad de gør? https://www.tvmidtvest.dk/artikel/thy-lokker-kvindelige-ivaerksaettere-til
Hans Peter Wolsing
#iværksætter #iværksamf #dkpol #StartUpAalborg #cphftw #aarsome #startupodense #startupdk #dkbiz #dkpol |
|
|