Ansættelse af medarbejdere
Overvejelse inden ansættelse.Måske har du super travlt, og kan ikke nå det hele mere... Eller måske er der opgaver, der med fordel kunne laves billigere end af dig eller måske mangle du nogle kompetencer?
Uanset hvad er det at ansætte medarbejder, noget mange iværksættere frygter og har problemer med at overskude konsekvenserne af.
Det er egentlig ikke så svært, men naturligt nok er det noget man skal tænke over.
Bekymringen er ofte følgende:
Hvad med administrationen? Er jeg dygtigt nok som leder? Hvordan bliver jeg registreret som arbejdsgiver? Er det ikke alt for dyrt? Har jeg omsætning nok til det?
og mange andre ligende spørgsmål. AnsættelsessamtalenNår du får en måske kommende medarbejder ind til ansættelsesasamtale, må du ikke spørge om alt muligt. Der er natuligvis meget du gerne vil vide om din nye medarbejder. Men der er nogle retningslinjer, som du skal følge. Spørg ikke til politisk holdning, seksuel orientering, religion og vær forsigtig med at spørge om medarbejderen er gravid.
Start måske med ansættelse i det småInden du binder dig for mange løn kroner til en fuldtidsansat medarbejder, kan det måske være en idé at prøve det lidt an.
Man iværksætter gør det, at de indgår aftale med en uddannelses institution om at få en praktikant tilknyttet. På nogle universitetsstudier og i rigtig mange professionshøjskole uddannelser er der indlagt praktik forløb på en 8-12 uger: Måske kunne du få studerende tilknyttet i din virksomhed. Det vil give lidt erfaring, men at ha' en "kollega" i firmaet og være ansvarlig for tildeling af arbejdsopgaver, samarbejde om opgaveløsning mv.
Jobcentrene har typisk også muligheder for at sende folk ud i praktik, hvis det er medarbejdere med lidt kortere uddannelser, du gerne vil prøve af.
En anden måde er at ansatte en studentermedhjælper. Altså en skoleelev eller en studerende fra en videregående uddannelsesinstitution.
Så får du erfaring med ansættelsesproceduren, med oprettelse i et lønsystem og med udbetaling af løn. feriepenge mv. Og ta' det roligt. Det er faktisk ikke så tungt, som man skulle tro, rent administrativt. De fleste lønprogrammer (som fx Danløn) er ret enkle at bruge og koster ikke ret meget. AnsættelseaftaleDu skal huske at lave en ansættelsesaftale inden du ansætter en medarbejder, og her kan du på vores side om Iværksætter Værktøjer finde skabeloner til ansættelsesaftale. Klik bare her!
Det er faktisk et krav, at du laver en ansættelsesaftale, så¨snart ansættelsen er på mere end 8 timer pr. uge og varer mindst en måned.
Der er typisk bøder i farvandet, hvis man glemmer at lave en ansættelsesaftale.
|
|
|