Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Sygedagpenge som selvstændig

 

Hvad nu, hvis du bliver syg, når du er selvstændig?

Ja, selvstændige bliver ikke syge, siger man, men jo det gør de faktisk alligevel... Iværksætter brækker også benene på skiferie, falder over en gravhund eller kører galt i bil, når det er glat. 

 

Men hvordan er man så sikret ved sygdom?

Hovedreglen er at alle - også selvstændige - har ret til at få udbetalet sygedagpenge fra kommunen, men for selvstændige gælder det først efter 14 dages sygdom. 

 

Og bortset fra alvorlige ting og ovennævnte uheld er man jo oftest syg i kortere tid. I den perioden kan man måske ikke passe virksomheden, må indkalde vikar i butikken eller bare acceptere ingen indtægt, men mindre man forsikrer sig for det.

 

Men efter de 14 dages sygdom har man som selvstændig ret til sygedagpenge!

 

Det kræver dog du har været aktiv i virksomheden med mindst 18,5 timers arbejde pr. uge og mindst i 6 mdr. ud af de sidste 12 mdr.

 

Der er forskel i reglerne om man er selvstændig i et personligt ejet firma, eller man ejer et selskab fx ApS, hvor man som ejer arbejder i firmaet. Den aktuelle sats for sygedagpenge kan du se nedenfor.

 

Hvordan anmelder man sygdom, som ejer af ApS eller A/S?

Hvis du er "ansat" af dig selv i dit ApS eller A/S, betragtes du som lønmodtager jf. sygedagpengeloven. Det betyder, at reglerne for og kravene til sygedagpenge til lønmodtagere gælder. Det vil sige dit selskab sygemelder dig og søger refusion for sin lønmodtagers (din) sygdom. NemRefusion har lavet en ret enkel oversigt over, hvordan det foregår. Den kan du se her! (åbner i pdf)

 

Hvordan sygemelder man sig som selvstændig? Altså når du er ejer af et personligt ejet firma?

Du er din egen arbejdsgiver, så umiddelbart kan man måske tænke det er svært at melde sig syg som selvstændig.

 

Men det er faktisk nogenlunde let. Når du har været syg i 14 dage kan du tilmelde dig. Du kan tilmelde dig via NemRefusion som er en del af VIRK. Klik på link til NemRefusion hos VIRK her! Når du er tilmeldt modtager du et brev fra din hjemkommune med et link til en oplysningsblanket. Kommunen vurderer så om du har ret til sygedagpenge, og du opfordres typisk til at kontakte din egen læge for en lægeerklæring om din sygdom.  

 

NemRefusion har også en fin oversigt og anmeldes af sygdom for selvstændige. Se den her! (åbner i pdf) 

 

OBS. Pas på ikke at lave social bedrageri mens du er syg.

Reglerne for hvad du må eller ikke må mens du er syg er ret indviklede. Og hver ting, kan fortolkes. Men du må som udgangspunkt ikke arbejde i din virksomhed, men du er syg! Men må du ta' på ferie? Nej det må du nok ikke som sygemeldt. Men måske hvis din læge anbefaler det. Må du gå til et arrangement? Det kan man faktisk ikke svare entydigt på.

 

Må man spille fodbold, hvis man er sygemeldt med dårlig ryg. Formentlig ikke... Men måske ville det være godt at gå lange ture. Må man så det? Tja... Det afhænger af din sygdom og hvad der vurderes til at være inde for skiven og udenfor. Stressmeldte vil nok ikke blive mere raske af at isolere sig i hjemmet og ikke komme ud.

  

Så hold en god kontakt med din kommune og din egen læge, så der ikke opstår problemer.

 

 

 

 


Frivillig sygedagpenge forsikring 

Det er en god idé at overveje en frivillig sygedagpenge forsikring, der dækker dig økonomisk når du bliver syg. For langt de fleste gange man er syg, er det jo typisk i kortere perioder og ikke ret ofte i mere end 14 dage. Efter de 14 dage har du ret til sygedagpenge fra kommunen/Udbetaling Danmark.


En frivillig forsikringen giver dig mulighed for at få sygedagpenge med minimumsydelsen (2/3 af den maksimale sats) fra 1. eller 3. sygedag i stedet for fra 15. sygedag. Efter 2 uger vil du få sygedagpenge baseret på dit firmas overskud, hvis det giver dig ret til mere end minimumsydelsen.

 

Sygedagpenge sats 2024

Satsen for sygedagpengene her i 2024 er på max 4.695 kr. pr. uge.

 

Præmien betales én gang årligt den 1. april og afhænger af du vælger fra 1. fraværdsdag eller fra 3. og om du vælger min. ydelse eller fuld sats.


Bemærk, forsikringen gælder kun for personligt ejede virksomheder, som enkeltmandsvirksomhed og interesentskab. Driver du virksomhed i selskabsform (IvS, ApS el. A/S) er det dit firma, der evt. skal forsikre dig, Læs mere om det her!

 

Priser for sygeforsikring gældende for 2024.

 

For type 1-forsikring fra 3. fraværsdag:
Minimumsats 2.253 kr.
Maksimumsats 3.378 kr.

 

For type 2-forsikring fra 1. fraværsdag:
Minimumsats 3.480 kr.
Maksimumsats 5.223 kr.

 

Hvis du tænker... Er det ikke lidt billigere end det plejer at være? Så jo du har ret! Præmien var åbenbart ved en fejl for høj i 2021 0g 2022. Så den er nedsat, og selvstændige, der har betalt for meget i tidligere år, får reguleret prisen i 2023 og begyndelsen af 2024 så det passer. Og her i 2024 er den faldet lidt igen. Det er ikke kæmpe beløb, men når alting generelt blider dyrere så er et prisfald på 30 - 50 kr. jo postivt. 

 

Du kan læse mere om sygedagpenge forsikring på VIRK

 

 

 

 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.