Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Dagpenge som selvstændig?

 

Dagpenge som iværksætter, hvis du nu må lukke firmaet.

Når du starter din egen virksomhed, er det jo bestemt ikke med henblik på at få dagpenge. Du vil jo netop være selvstændig og uafhængig af offentlige ydelser og tilhørende ret bøvlede krav.

 

Men når du bliver selvstændig er du ikke helt uden noget sikkerhedsnet. Er du medlem af en akasse er du på sæt og vis dagpengeberettiget på samme måde som lønmodtagere. 

  

For at du kan få dagpenge skal du lukke din virksomhed, tilmelde dig som ledig på jobnet.dk, opfylde et indkomstkrav og de øvrige almindelige betingelser for ret til dagpenge.

 

Hvis du må lukke din selvstændige virksomhed!

Iværksættere har i nemlig i princippet samme muligheder for at få dagpenge ved ledighed som lønmodtagere. Reglerne er lidt mere komplicerede for selvstændige, men det kan godt lade sig gøre. 

 

Det er ikke nok, at du ikke længere arbejder i din selvstændige virksomhed... Du skal være ophørt for at kunne opnå dagpengeret. Det vil sige "det hele" skal i princippet være afsluttet, du skal være afmeldt CVR og ha' modtaget et "Ophørsbevis" fra SKAT. 

 

Har du så ret til dagpenge?

JA, reglerne er helt klare: Du har ret til dagpenge, hvis du indenfor de sidste tre år har tjent mindst 254.328 kr. (du må maks. medregne 21.194 kr. pr. måned) Husk at her tæller "det hele" med  - altså al indkomst indenfor de seneste 3 år: Både A-indkomst og B-indkomst og evt. overskud fra egen virksomhed samt alle kombinationer heraf. Og så kræver det mindst 12 mdr. medlemsskab af en a-kasse.

 

Vær opmærksom på, at der lige er en "venteperiode" på 3 uger fra dit ophør, til du kan få dagpenge. Denne periode er dog på kun 1 uge, hvis du er gået konkurs!  Det manglede da også bare...

 

Hvor høj er dagpengesatsen her  i 2024?

Dagpengesatsen beregnes på baggrund af både indkomst fra lønarbejde og selvstændig virksomhed (overskud før skat) Når satsen skal beregnes, tages der udgangspunkt i de 12 måneder indenfor de seneste 24 måneder, hvor du har tjent mest. 

 

Satsen udgør 90 procent af din hidtidige, månedlige arbejdsfortjeneste fratrukket arbejdsmarkedsbidrag. Den maksimale dagpengesats i  2024 er på 20.359 kr. pr. måned (før skat) for fuldtidsforsikrede. For at kunne opnå den, skal den samlede indkomst være på mindst 295.056 kr. pr. år.

  

Må man tjene noget "ved siden af" dagpenge?

Ja, du må gerne omsætte for op til 50.000 kr. om året mens du er på dagpenge. Du vil dog blive trukket for de timer du bruger på din fritidsbeskæftigelse.

 

Må man starte en ny virksomhed op mens man er på dagpenge? 

Når der er gået mindst 6 måneder fra den dag du lukkede din forrige virksomhed, kan du starte en ny.

 

Hvor lang tid har man ret til dagpenge, som ledig selvstændig?

I op til 24 mdr. kan du modtage dagpenge efter din virksomhed er ophørt.

 

Der er flere a-kasser, der organiserer selvstændige. Her er listen over de fleste af dem med et link til deres hjemmeside: 

Arbejdsløshedskassen ASE 

De Frie (Tidl. Dana A-kasse for selvstændige)

Krifa Erhverv 

Lederne Virksom 

FTFa A-kasse 

Magistrenes A-kasse 

HK A-kasse 

 

Overvejer du at blive selvstændig, så læs om hvordan du opretter CVR-nummer her!

 

 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.