Forside
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvad vil det sige at blive selvstændig?

 

 

Der er forskel på at være selvstændig og at være lønmodtager. Men det er ikke sådan at alt er markant anderledes. Som lønmodtager bestemmer man ofte i Danmark ret meget over ens arbejde, og man kan påvirke tingene til en vis grad.

 

Men som iværksætter bestemmer man selv alt!

 

Eller næsten alt, for der er jo nogle, der blander sig i din drift. Det kan være myndigheder, der stiller krav eller har lavet regler du skal leve op til...

 

Men det er nu ikke så slemt. Dem der næsten har størst bestemmelse over din virksomhed og dit liv er.. nej det er ikke banken, selv de kan blande sig... Nej det er kunderne. Kunderne har ret.. eller kan let få "ret", for det er jo dem, der i sidste instans skal betale din regning.

 

Man må holde så lang ferie man vil! 

 

...hvis man har råd. Basalt set kan man leve det liv som man vil, hvis man har råd til det, altså hvis din virksomhed kan give det nødvendige overskud. Realiteten er dog oftest, at der i starten ikke bliver afholdt mere ferie, end det aller mest nødvendige. når man sp har haft nogleårs drift, begynder det som regel at hjælpe, så man mere kan leve - på den måde - lige som lønmodtagere. Belønningen - hvis lange ferier er målet - kommer typisk først senere.   

 

Man kan ikke blive fyret!

 

Det er klar en af fordelene som selvstændig. Er du lønmodtager, mener mange at du ofte har et mere trygt liv end selvstændige, men man kan argumentere for at det faktisk er lige omvendt. Ingen kan fyre dig, hvis du ejer din egen forretning.

Jo kunderne kan, men det skulle være helt vildt usandsyneligt at alle dine kunder skulle forlade dig på engang. Det sker så godt som aldrig.

 

 

 

 
 

 

Man passer ikke ind i dagpenge system, efterløn mv.

 

Man kan få dagpenge og andre ydelser som selvstændig. Læs afsnittet her! Men man må erkende at lovgivningen ikke helt er lavet målrettet selvstændige. Der arbejde politisk på at gøre nogle ting lettere, men der er altså lidt forskel endnu. Nu er det jo heller ikke for at få dagpenge, du starter, men du skal bare være forberedt på, at det er lidt mere bøvlet.

 

Man betaler b-skat i stedet for a-skat

 

Hvis der er noget at betale skat af betaler man b-skat. Det gør egentlgi ikke den store forskel, du laver en forskudsregistrering næsten på sammen måde som da du var lønmodtager. Du betaler i 10 rater i stedet for 12, men skat er jo skat, så det gør egentlig ikke den store forskel.

 

Du har dog som selvstændig nogle muligheder for at "skattetænke". Det er ikke skattesnyd vi lægger op til her, men du kan udskyde skat og fratrække diverese udgifter, som gør det lidt mere attraktivt.

 

Man arbejder ofte længere, og i starten til en lavere indtjening

 

Iværksætteri er som oftest hårdt arbejde, men det gode ved det hårde arbejde er at det ikke føles som arbejde - eller i hvert fald ikke træls arbejde - når det er din egen bix. Bruger du "vild med dans" sendefladen på TV til at indberette skat, lave bogføring eller skrive fakturaer, så føles det ikke som et stort tab. I sær ikke det med at skrive regninger til dine kunder, det føles ret godt! 

 

 

 

 

Man tjener dog gennemsnitligt 127.000 kr. mere end en lønmodtager, men man kan også gå konkurs

 

Der er lidt større udsving ved at være selvstændig end ved at være lønmodtager. I Danmark er vi meget lige, så indkomsterne ikke er så skæve fra top og bund på arbejdsmarkedet, end de er i mange andre lande.

 

Det gælder i og for sig også for selvstændige. Men gennemsnitligt er det lidt bedre at være iværksætter. Både lønmodtagere og selvstændige kan gå konkurs, men man tænker lidt mere over risikoen som selvstændig.

 

Du kan gøre meget for at undgå det. Men du påtager dig forpligtigelser for beløb som er større end de fleste lønmodtagere, hvilket også forøger din risiko. Men lad os slå fast: Det er absolut undtagelsen, at iværksættere går konkurs!

 

De fleste overlever med virksomheden, især hvis de benytter rådgivere ved starten, og må virksomheden lukke er det stor set altid en stille og rolig afvikling evt. med et lille lån, der skal betales tilbage.

 

 

 

 

Startinfo.dk
Rubjergvej 67, Lønstrup, 9800 Hjørring
Strandvejen 16, 9000 Aalborg
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.