Iværksætterblog: SÅDAN FÅR VI FLERE IVÆRKSÆTTERE
Sådan får vi flere iværksættere!Nu hvor valgkampen er godt i gang, vil det måske være på sin plads at drøfte iværksætteri i Danmark. Det bør ikke kun handle om integration, klima og alt muligt andet helt sikkert relevant, men også lidt om iværksættere....
Flere partier har da også talt om, hvordan vi får flere iværksættere... Eller rettere de taler mere om, hvor godt det ville være hvis vi fik flere iværksættere.
Men hvordan gør man egentlig det?Jeg har et bud eller flere, men vil bare indledningsvis starte med at konstatere, at forudsætningerne for iværksættere er ret gode. Danmark er et godt land at starte egen virksomhed i, og vi ved fra analyser at vi som land ligger helt i top på næsten alle parametre, så som innovation, velfungerende infrastruktur, uddannelsesniveau og meget andet.
Men til trods for det gode udgangspunkt, er der faktisk lidt for få iværksættere...
Vi må starte med at erkende problemet... for vi ligger lidt sløvt i tabellen:
Og bare for god ordens skyld, det handler ikke om at ha' flest iværksættere! Det har de typisk i 3. verdenslande, hvor mange firmaer etableres i ren desperation over mangel på alternativer. Uganda havde i mange år verdensrekorden i Iværksætteri.
Tallene i tabellen illusterer også dette fænomen, at "kriseøkonomierne" og de tidligere kommunistiske lande har rigtig mange selvstændige.
Men det er altså efter min mening, ikke et sundhedstegn at vi i Danmark ligger helt i den anden grøft med næstfærrest andel selvstændig.
Hvis vi så vil ha' flere iværksættere... Hvad gør vi så?Meget af det vi de senere år har gjort, er faktisk ret godt. Og vi kommer til at se effekterne i fremtiden. Her tænker jeg primært på alle aktiviteter på uddannelsesområdet. Det virker! Hvilket jeg sikkert kommer til at skrive lidt om i en kommende blog.
Men, hvis nu ikke flere end de ca. 20.000, der årligt etablerer egen virksomhed i Danmark, kommer på banen... Hvad gør vi så?
Ja, vi sørger for, at flere af dem der rent faktisk starter, også overlever med deres virksomhed.
Af de 20.000 vil formentlig tæt på de 9.000 være lukket om 3 år. Men det tal kan vi som samfund ret let formindske med ca. 3.000, så vi har 14.000 virksomheder igen om de 3 år i stedet for 11.000. Tallene skifter fra år til år og det samme gør overlevelsesprocenten, men i grove træk ser det ud som her.
Vi ved fra en meget stor analyse i Nordjylland, at man kan forøge iværksætteres overlevelsesrate med 15%-point, svarende til 3.000 yderligere overlevende iværksættervirksomheder.
Vi ved samtidig at alle virksomhederne, både dem der ville havde overlevet alligevel og de, skal vi kalde dem "nyoverlevende" iværksættere, har en gennemsnitlig omsætningsstigning på 126.000 kr. og skaber gns. 0,8 ekstra arbejdspladser.
Hvordan skulle det gøres?
I mange kommuner har man ret aktive erhvervskontorer, kommunale iværksætterkonsulenter eller lign. ordninger el. alternativt Erhvervshusene. De kunne sagtens håndtere den indlende del af iværksætterrådgivning, nemlig den offentlige. Det er en god start med en neutral offentlig rådgiver, der kan sikre iværksætterens videre brug af private rådgivere. 4 timer til hver iværksætter individuelt ville være en fin start.
Og det ved vi iøvrigt præcist lægger de første 7% points "overlevelse" til!
Så skal iværksætteren videre til private rådgivere, for det er dem der er specialister i hvert deres område, men også dem der skal følge iværksætterfirmaet fremover. Det offentlig skal kun kortvarrigt ind over, for iværksætterne skal jo betale selv for deres egne rådgivere, når lige de kommer i gang. Men hvis vi i opstarten giver dem en 10 timers rådgivning helt gratis, og kræver af rådgiverne at de arbejder for en lavere takst fx. 500 kr. i timen, så kan det bringes til at virke. Og igen vi ved fra analyser, at det lægger de næste 8%-point oveni, så vi når de tidligere omtalte 15%-point øget overlevelse.
Kan markedet ikke klare det selv?
Det er jo en god pointe. Skal man altid opfinde noget offentligt, hvis der er et problem? Ikke nødvendigvis, men i det her tilfælde virker markedet ikke. Jo, udbudssiden virker super godt. Vi har en skare af fantastisk dygtige revisorer, advokater, marketingfolk, webdesignere, seo rådgivere mv. her i landet. Det er ikke problemet. Problemet er, at alt for mange iværksættere ikke bruger dem. De er ikke vandt til at bruge rådgivere, de frygtet kæmperegninger, og de har altid en fætter, der ved lidt om et eller andet...
Vi skal simpelthen klæde iværksætterne på til at benytte rådgiver.
Hvad koster det så og kan det betale sig?
Om året i hele landet i omegnen af 100 mio. kr. + måske ca. 10. mio. til markedsføring, it-system, revision, evaluering mv.
Men hvis de 14.000 overlevende (de 11.000 + de 3.000) ansætter 0,8 ekstra medarbejder giver det alene her en udgift for at skabe et job på under 10.000 kr. Det er knap en halv måneds dagpenge pr. person.
Så kommer alle de andre "følgeindtægter" til samfundet så som øget beskatning af den stigende omsætning, reducering af tab på konkurser, plus alle mulige sparede sociale omkostninger, som fx. følgerne af skilsmisse mv.
Det er dermed efter min opfattelse en virkelig god forretning, vi pt. siger nej tak til som samfund. Så vil vi gerne have flere iværksættere i Danmark kunne vi begynde med at hjælpe dem der rent faktisk vil starte, til at få succes med deres virksomhed!
Hans Peter Wolsing
#iværksætter #iværksamf #dkpol #fv19 #StartUpAalborg #cphftw #aarsome #startupodense #startupdk
Gå til forsiden af Startinfo.dk her! |
|
Foto er fra en studietur med iværksætterådgivere til Flensburg Universitet. Undervejs var der tid til et besøg hos Danfoss for at høre om deres iværksætterindsats... Og til at lege lidt! |