Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Markeds­føringsloven

Alt hvad man som iværksætter gør for at sætte fokus på sin nye virksomhed, er reguleret af lovgivning.

 

Det er meget sjældent, at det giver nogle problemer for iværksættere der opfører sig almindeligt og ordentligt. Men man kan måske uforvarende komme til at bøje reglerne eller medvirke i en overtrædelse, selv om man egentlig ikke havde til hensigt at gøre noget uetisk.

 

På siden her viser vi nedenfor nogle eksempler på markedsføring - også lidt fra gamle dag - som bestemt ikke er gangbare i dag. 

 

Markedsføringslo­ven bestemmer, at en virksomhed ikke må foretage sig noget som "strider mod god mar­kedsføringsskik."

 

Og hvad er så "god markedsføringsskik"?

Forbrugerombuds­man­den, som iøvrigt er en kvinde, administrerer lovens bestemmelser, og hun sender sa­ger til domstolene, hvor reglerne efterhånden bliver fortolket og fast­lagt­.

 

Markedsføringsloven omhandler ikke blot traditionel markeds­føring. Også emner som service, inkasso og aftalevilkår er omfattet. Neden­for er nævnt nogle vigtige områder, som strider mod god mar­kedsføringsskik:

 

→ Markedsføring på påtrængende må­de

→ Markedsføring af farlige eller underlødige produkter

→ Mang­lende social ansvarsfølelse i markedsføring

→ Vild­le­den­de prisangivelser, fx rabatter, som ikke er re­el­le rabatter

→ Udbredelse af urigtige oplysninger om kon­kurrenter

 

Men man må faktisk meget i Danmark rent markedsføringsmæssigt. Noget andet er så om det er en god idé.

 

Se fx reklamen her fra HK Ungdom.

 

Det er jo i og for sig et sympatisk projekt.... En kampagne fra HK Ungdom vil gøre arbejdsgivere opmærksomme på, at det er ret let at ansætte en elev. 

 

Annonce fra HK Ungdom ta mig kampagne for elevpladser

 

Men virkemidlet gav bagslag. Annoncen er formentlig lovlig - vi er ret tolerante i DK, i Sverige ville det aldrig gå - men det blev adrig prøvet, for den blev lynhutigt trukket tilbage. Efter de første journalister fik ringet til LO (nu FH), for at spørge om "signalværdien i annoncen", så var det jo faktisk lidt svært at forsvare...

 

Så en ting er, om det er i overenstemmelse med markedsføringsloven, noget andet er om det er en god idé.

 

Hvad må man for Markedsføringsloven?

Du bør lige kaste et blik på Forbrugerombudsmandens hjemmeside, hvis du vil orientere dig lidt om reglerne og god skik på markedsføringsområdet. Se linket Regler om Markedsføring!

 

Her vil vi lige kort opridse nogle af de væsentligste områder, du bør tænke på:

 

1. Især bør du være opmærksom på markedsføring, hvor målgruppen er børn. Børn er en rigtig stor kundegruppe med en stor købekraft i kraft af deres påvirkning af forældrene. Men du må ikke lokke eller narre børn og slet ikke markedsføre alkohol, cigaretter og lign. til personer under 18 år. Heller ikke drukferier for gymnasieelever til Prag.

 

2. Omtale af konkurrenter skal du passe lidt på med. Du må fx. ikke udspre­de rygter om, at en konkurrent er i vanskeligheder. Du må heller ikke misrekommandere en konkurrent, ved at tale dårligt om deres forretning. Hvis du foretager sam­menligninger med en eller flere af dine konkurrenters produk­ter eller ydelser, skal de punkter du sammenligner med, være relevante og loyale over for dine konkurrenter. Nogle går overraskende tæt på, men anbefalingen herfra er at være lidt forsigtig.

 

3. Email markedsføring er super effektivt, men det kræver tilladelse fra modtageren! Altså, du må som virksomhed ikke sende mails, sms’er eller anden elektronisk kommunikation til nogen med henblik på markedsføring. Og bare for lige at advare dig, så er der ret heftige bøder på 10.000 kr. og derover en stykpris for udsendelse af hver spam mail.

 

4. Og så lige en ting, der tidligere var en del af markedsføringsloven... Du må ikke misbruge viden fra en tidligere arbejdsgiver i din egen virksomhed. Det betyder også, at du ikke systematisk må opsøge tidligere kunder. Du må naturligvis gerne handle med dem, hvis du indrykker en annonce i avisen og de så ringer. Men du må ikke opsøge tidligere kunder systematisk. Og måske må du slet ikke handle med dem, hvis du havde en særlig konkurrenceklausul i din tidligere ansættelse. Disse regler er nu ikke længere en del af markedsføringslovgivningen, men er omfattet af en særlig lov kaldet: Lov om forretningshemmeligheder. Se lov om Forretningshemmeligheder!

 

Hvis du påtænker utraditionelle veje i din markeds­før­ing, bør du spørge dig til råds hos professionelle, inden du går i gang. En sag med For­brugerombudsmanden kan skade dig i lang tid fremover!

 

Vær ærlig i din markedsføring, det tjener dig bedst i det lan­ge løb. 

 

Reklamer klart over kanten af markedsføringsloven.

 

 Gammel absolut politisk ukorrekt Cola reklame

"How soon is too soon?"

 

Hvis du lader dig inspirerer af gamle amerikanske reklamer, så tænk lige en ekstra gang...

 

Den her behøver du ikke spørge Forbrugerombudsmanden om... Det er helt fuldstændig og aldeles udelukket.

 

Men man kan faktisk en gang i mellem gå ret langt i markedsføringen...

 

Man plejer at sige, at der er lidt fleksibilitet i markedsføringen. Man må ikke vildlede forbrugerne, men det er lidt elastik i metermål, kan man mene.

 

Et eksempel på vildledende - men tilsyneladende lovlig - markedsføring er nedenstående emballage og produktnavn for Trinol Insektgift.

 

Som udgangspunkt er der tale om et hardcore traditionelt insektmiddel, der ikke har meget biologisk karakter over sig. Det snedige er, at firmaet sådan set skriver det rigtigt nok. De kalder nu produktet for Nr. 810, som du måske lige kan ane. Men  det er skrevet så finurligt, så tallene 810 ser ud som BIO. Og det virker: Folk kalder det BIO Trinol  

 

Prøv at google "BIO Trinol" sammenlignet med "810 Trinol". Der kommer klart mere frem med "BIO" incl. en masse google links til, hvor du kan købe det billigt.

 

Insektmiddel nr 810 skrevet så kunderne tror der står BIO

 

Med andre ord er meget af markedsføringen op til din egen samvittighed. Men tjek lige for god ordens skyld hvordan du er stillet, og opfordringen herfra er at holde dig på den gode side af kanten!

 

En joke fra Ekstrabladet inspirerede til at teste markedsføringsloven lige rigelig."Vodkaklovnen" var egentlig var for sjov eksempel fra Ekstrabladet. De ville bruge det til at illustrere, hvordan man kunne blive  "hængt ud på forsiden"... Men pludselig var der en der satte den i produktion. Det fik han ikke meget ros for. "Klovnen" blev hurtigt trukket tilbage igen.

 

 

 

 

 

 

 

For en del år siden blev der optaget en Pecha Kucha i Lønstrup om reklame. Lydkvaliteten er ikke helt i top, og der er et par børn, der taler lidt med, men budskabet trænger dog nogenlunde igennem. Her er der en ultrakort gennemgang af reklame, virkemidler og udviklingen gennem tiden...

 

 

 

 Hans Peter Wolsing på slap line om markedsføring.

 

Denne artikel er skrevet af Hans Peter Wolsing, civiløkonom fra Aalborg Universitet. Hans Peter har mere end 30 års erfaring med rådgivning og vejledning af iværksættere. Hans Peter Wolsing har selv drevet et reklamebureau og som konsulent arbejdet med markedsføring. Hans Peter har i flere år været en del af Erhvervshusenes ekspertgruppe vedr. salg og markedsføring og repræsenteret erhvershusene i arbejdsgrupper under Erhvervsstyrelsen. På iværksætterkurser har han undervist i salg, markedsføring, markedsanalyse, online marketing mv.

  

 

 

FAGLIGE

PARTNERE MARKEDSFØRING 

 

 

 

 

 

 

Marketingklubben - hjælp til markedsføring på abonnement

 

ONE.COM tilbyder billig domæne, hosting og email

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om markedsføring:

  

Marketing Mix og de 4 P'er

Hvordan får jeg fat i kunderne?

Hvem er mine kunder?

Logo og grafisk identitet 

Online Markedsføring 

Linkbuilding for iværksættere

Offline Markedsføring 

Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.