Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Tønder Kommune og andre myndigheder

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Mange iværksættere starter ud med at drive virksomhed fra hjemmet. Det kan du også, hvis du driver et liberalt erhverv. Liberale erhverv er kontorvirksomheder som advokat, revisor, konsulent og lignende. Det er også tilladt at drive frisørvirksomhed fra hjemmet. Der er dog nogle betingelser for, at du må drive virksomhed fra hjemmet: 

  • Du skal bo i hjemmet, som du driver erhverv fra 
  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 
  • Virksomheden må ikke være til gene for området 
  • Parkering skal foregå på egen grund 

Derudover skal du være opmærksom på hvor stor en andel af hjemmet, der anvendes til virksomhed. Det kan være en god idé at snakke med din kommune om reglerne på dette område. Nu du alligevel har fat i dem, anbefaler vi også, at du lige spørger om deres forståelse af de liberale erhverv. Vi har nemlig før hørt om virksomheder, der er kommet i klemme på grund af de liberale erhverv. 

 

Det kan være en rigtig god idé at tage et kig på lokalplanen for dit område. Den kan nemlig være afgørende for, om du overhovedet må drive erhverv i området. 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Hvis du ønsker at leje eller købe eksisterende erhvervslokaler, kan du i nogle tilfælde gøre det uden at søge om byggetilladelse. Du skal nemlig søge om byggetilladelse, hvis du ændrer lokalernes anvendelse. Altså hvis du ændrer cafélokaler og butikslokaler, kræver det byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. 

 

Du skal også huske, at der er nogle lokalplaner, der kan være afgørende for, om du må drive erhverv i dit område - og hvilke erhverv du overhovedet må drive. 

 

Vil du bygge egne lokaler?

Hvis du vil bygge egne lokaler, skal du altid søge om byggetilladelse. Du må ikke begynde at bygge, før du har fået denne byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø. Er der noget, du er i tvivl om, kan det være en god idé at få en forhåndsdialog med en byggesagsrådgiver. Her kan du få vejledning til, hvad der skal indsende med ansøgningen og vejledning til at komme sikkert gennem regeljunglen. Der er nemlig mange regler, der skal overholdes, når du skal bygge. 

 

Det kan være en rigtig god idé at booke en forhåndsdialog. Der pålægges nemlig et gebyr på byggesagsbehandlingen, men du får forhåndsdialogen gratis. Med vejledning i at indsende det korrekte ansøgningsmateriale kan du forkorte sagsbehandlingstiden og dermed formindske gebyret, da det beregnes efter medgået tid. Du kan booke en gratis forhåndsdialog med kommunen her

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

  

 

Hvordan får man alkoholbevilling i Tønder?

Virksomheder, der serverer stærke drikke – herunder vin og øl – skal altid have en alkoholbevilling. Du må ikke servere alkohol uden at have denne alkoholbevilling. For at søge om alkoholbevilling skal du være fyldt 25 år, men hvis du har en uddannelse indenfor hotel- eller restaurationsbranchen, skal du blot være fyldt 23 år. 

 

Du søger om alkoholbevillig ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Du finder ansøgningsblanketten her

 

Hvis du skal holde enkelte arrangementer i din virksomhed, hvor der serveres stærke drikke, skal du have en lejlighedstilladelse. Du søger også om lejlighedstilladelse ved Syd- og Sønderjyllands Politi. 

 

Serveringsvirksomhed i Tønder Kommune

Overvejer du at starte serveringsvirksomhed, eller er du allerede i fuld gang, så anbefaler vi, at du læser restaurationsplanen for Syd- og Sønderjyllands Politikreds. Her kan du blive klogere på ansøgning om alkoholbevilling, udeservering, udvidet åbningstider og meget mere. Du finder restaurationsplanen her

 

Det normale lukketidspunkt i Tønder er kl. 02.00. Det er muligt at søge tilladelse til udvidet åbningstid, så din serveringsvirksomhed kan holde åbent til kl. 05.00. Der kan også gives tilladelse til udvidet åbningstider i forbindelse med særlige begivenheder.

 

Hvis du vil servere mad og drikke udendørs, skal du søge om tilladelse til udeservering hos Tønder Kommune. Du skal have tilladelse, uanset om du serverer fra egen grund eller fra et offentligt areal. 

 

Offentlige udbud 

Vil du gerne være leverandør til kommunen, kan du se aktuelle udbud her

 

 

 

 




3. Arrangementer og events i Tønder5. Er du elev eller studerende i Tønder?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.