Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 
 

Ikast-Brande Kommune og andre myndigheder

 

Lovgivningen er ikke anderledes i Ikast-Brande end i andre kommuner. Men der er alligevel nogle kommunale forskelle, når det kommer til blandt andet parkering, affaldsregulativer, bevillinger og byggesagsbehandlinger. 

 

Nedenfor har vi forsøægt at beskrive nogle af de ting du måske skal tænke på, når du etablerer egen virksomhed i Ikast-Brande kommune. Listen er ikke udtømmende så tjek ved kommunen, hvis du er i tvivl.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig 

Mange iværksættere starter med at drive virksomhed fra hjemmet. Det kan også sagtens lade sig gøre - men kun hvis du driver et liberalt erhverv. Hvis du driver kontor- eller frisørvirksomhed, kan du drive erhverv fra hjemmet. Men der nogle regler forbundet med at drive erhverv fra hjemmet. Reglerne er: 

  • Du skal selv bo i boligen, som du driver virksomhed fra 

  • Du må ikke have ansatte i din virksomhed 

  • Virksomheden må ikke være til gene for området 

  • Parkering skal foregå på egen grund 

Derudover skal du være opmærksom på, at der ligger en lokalplan for dit område. Lokalplanen kan være afgørende for, om du overhovedet må drive virksomhed i området. Derfor er det en god idé lige at tage et kig på disse. 

 

Bor du til leje i boligselskab, må du som udgangspunkt ikke drive erhverv fra din bolig. Men hvis du bor til leje på anden vis, skal du lige huske at få tilladelse fra din udlejer, inden du starter med at drive virksomhed fra hjemmet. 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Vil du leje eller købe lokaler til din virksomhed, er der mange muligheder. Men du skal faktisk i nogle tilfælde søge om byggetilladelse - også selvom du ikke skal bygge. Hvis du ændrer lokalernes anvendelse - eksempelvis fra kontor til butik - kræver det byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse hos Byg og Miljø.

 

Derudover skal du også være opmærksom på, at der ligger lokalplaner, der kan være afgørende for, om der må drives erhverv i dit område. 

 

Vil du bygge egne lokaler?

Hvis du vil bygge egne lokaler til at drive virksomhed fra, skal du under alle omstændigheder søge om byggetilladelse. Du må ikke starte med at bygge, før du har fået byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse hos Byg og Miljø

 

Inden du sender din ansøgning ind til dit byggeprojekt, kan det være en rigtig god idé at tage en forhåndsdialog med Ikast-Brande Kommune. På den måde kan du tidligt i processen få afgjort, hvad der er muligt og ikke muligt, når du skal bygge. Du kan også få afklaret, hvad din byggeansøgning skal indeholde. 

 

Det er en rigtig god idé at få en forhåndsdialog med kommunen. Der pålægges nemlig et gebyr i forbindelse med behandlingen af din ansøgning. Gebyret beregnes efter medgået tid. 

 

Du kan se hvilke ledige grunde, der er til salg i Ikast-Brande Kommune her

 

Skiltning

Når du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naber eller fx til fare for trafikken. Se Ikast-Brande Kommunes regler om skiltning i det åbne land på linket. FEJL! Link ikke længere eksisterende... 

 

Og er det ikke i det "åbne land" kan du læse bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling i Ikast-Brande

Driver du restauration og vil servere stærke drikke til dine gæster? Så skal du huske, at du skal have en alkoholbevilling. Du må ikke servere alkohol uden at have en alkoholbevilling. Du søger om alkoholbevilling ved Midt- og Vestjyllands Politi. Du finder ansøgningsblanketten her

 

Hvis du skal holde enkeltstående arrangementer i din virksomhed, hvor du ønsker at servere alkohol til dine gæster, skal du have en lejlighedstilladelse. Dette er altså ikke en alkoholbevilling, men derimod en tilladelse til at servere alkohol til dette enkelte arrangement. 

 

Serveringsvirksomhed 

Når du driver serveringsvirksomhed, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage et kig i restaurationsplanen for Ikast-Brande Kommune. Den finder du her

 

Den almindelige åbningstid i Ikast-Brande Kommune er til kl. 02.00. Hvis du ønsker at holde længere åbent, skal du søge om tilladelse, når du søger om alkoholbevilling. 

 

Hvis du ønsker at servere udendørs, kræver dette også tilladelse fra kommunen - også selvom serveringen foregår på egen grund. Du skal søge om tilladelse til udeservering i forbindelse med din ansøgning om alkoholbevilling. 

 

 

 
3. Arrangementer og events i Ikast-Brande5. Er du elev eller studerende i Ikast-Brande?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.