Iværksætterblog: Kommunalvalg 2025
Hvem skal du stemme på til kommunevalget i 2025?
Og hvilke vilkår har iværksættere i DIN kommune?
Der er 18. november 2025 valg til landets kommunalbestyrelser og regionsråd. Artiklen her fokuserer kun på det kommende kommunalvalg.
I alle 98 kommuner skal der vælges et antal borgere, der skal repræsenterer alle os andre og stå i spidsen for det lokale demokrati.
Og rigtig mange vil helt sikkert blive engageret i debatter om velfærd, skoler, ældrepleje og meget mere i kommunen. Og det er da bestemt også vigtige opgaver.
Men desværre står kommunernes indflydelse på Iværksætteres vilkår og erhvervslivet generelt ret lavt i opmærksomheden og mediernes dækning af de kommunale valgkampagner og debatter.
Og jeg tror, at mange undervurderer den betydning, som kommunen faktisk har på erhvervslivet og iværksætternes muligheder for succes.
Kommunerne er vigtige af flere forskellige årsager.
De få debatter op til kommunalvalgene, der handler om erhvervsvilkår, er næsten altid koncentreret om gebyrer på byggesager, tidsforbrug for behandling af ansøgninger, dækningsafgift (en slags erhvervsskat på byggeri) og lignende. Men det er kun en lille del af det.
Derfor, inden du nu som iværksætter skal til stemmeboksen til #KV25, så stil spørgsmål til dine politikere om, hvad de gør for iværksættere:
1. Er der tilbud om lokal erhvervsservice i din kommune?Hvis ikke, så spørg dine kommunale kandidater til, hvorfor de nedprioriterer iværksættere i forhold til andre kommuner. Der er dokumenterbare forskelle på iværksætters overlevelse, om der er tilbud om rådgivning eller ej. Faktisk ret præcist 8%-point. Er din kommune ligeglad med det? De siger sikkert et eller andet pænt, enten at det må private da gøre, eller også er det erhvervshuset, eller måske nogle helt andre... Men fakta er, at du er blevet nedprioriteret som iværksætter i din kommune.
2. Sker der noget for iværksættere i din kommune?Ta' fx en kommune som Frederiksberg (undskyld, der skulle bruges et eksempel)... På Frederiksberg er der lige præcist ingen kommunale tilbud. Jo, nogle generelle tilbud, som også er super gode, som foregår alle mulige andre steder, men ingen på Frederiksberg. Og kommunen er en af de rigeste i landet!
Se Frederiksbergs tilbud her: https://www.frederiksberg.dk/erhverv/erhvervsservice-og-nyhedsbrev/ivaerksaetteri
Det indeholder følgende: Du kan gå på nettet (tak!), du kan maile eller ringe til Erhvervshus Hovedstaden (som skal betjene samtlige kommuner i Region hovedstaden), eller du kan melde dig til et arrangement i regi af Erhvervshus Hovedstaden.
Men, når alt kommer til alt er der 0 medarbejdere i Frederiksberg kommune dedikeret til lokale iværksættere.
Der er ca. 103.700 indbygger på Frederiksberg. Det er ca. 6000 flere end i Viborg kommune. Men prøv at følge linket her! for at se, hvormange medarbejdere der er i BusinessViborg.
Ja, der er 23 medarbejder, der står til rådighed med hjælp til virksomheder og iværksættere og til lokale erhvervsfremmeprojekter. Og Viborg har i Erhvervshus Midtjylland også et Erhvervshus, der træder til ved behov.
Og det er desværre ikke kun Frederiksberg. København og mange andre kommuner i hovedstaden er rigtig slemme til ikke at gøre ret meget.
Heldigvis er der mange gode eksempler foruden Viborg. Sammenlign også med andre kommuner. Fx. Aalborg. Her er der ligesom i Viborg løbende udbud af workshops, arrangementer, åbne rådgivningsforløb, startup fester og meget, meget mere.
Nu kan man sige... Aalborg er jo også en stor kommune, men det behøver ikke gøre forskellen. Tjek fx Billund. De er vildt aktive, med både store og små events, konkrete kurser, netværksmøder mv. Og det gælder heldigvis i mange kommuner, men nogle gør... intet som helst!
3. Gør kommunen nok ud af at sikre dine muligheder for at blive leverandør?Ellers kan du hente inspiration i Vejen Kommune, hvor man hver 14 dag står til rådighed for kommunens iværksættere og virksomheder. Vejen kommunes udbudskonsulenter møder simpelthen op hos UdviklingVejen (erhvervsksontoret i Vejen kommune), for at tale med virksomheder. Der er efterhånden lidt flere kommuner, der tænker som i Vejen. Men der er desværre langt flere, der ikke gør-
Se hvad de gør i Vejen her:
http://www.udviklingvejen.dk/vi-tilbyder/udbudspanelet.aspx 4. Hjemmesiden. Måske en lille ting, men hvordan er din kommunes hjemmeside mhp. erhverv og iværksætteri?Henviser de til hvor du kan gå hen? Har de en erhvervskontakt, som guider dig igennem til de rigtige forvaltninger og rigtige medarbejdere, eller er du overladt til at prøve dig frem på egen hånd?
Skriver de på hjemmesiden, hvordan reglerne er?
Det er der faktisk ikke helt vildt mange kommuner der gør. Startinfo har gennempløjet alle kommunernes hjemmesider og beskrevet de kommunale tilbud, krav mv. Og vi linker til dem og de relevante kontaktpersoner i de 98 afsnit om tilladelse mv. fra kommunerne. Men der er godt nok mange steder, hvor der er store mangler...
Hvilke regler gælder vedr. hjemmekontor/virksomhed drevet fra privatadressen?
Det er der virkeligt mange kommuner, der ikke skriver noget om. Så good luck med at finde den rigtige medarbejder, eller også med bare at ta' chancen... Det sidste kan ikke anbefales, men sker i praksis ofte.
Så kommunalvalget er faktisk også ret vigtigt for iværksættere. Spørg dine politikere, om de bare "synes godt" om iværksætteri, eller de rent faktisk vil prioritere det.
/Hans Peter Wolsing
#kv25 #dkpol #iværksætter #kommunalvalg. |
|
|