Kapital til start og vækst i KertemindeSiderne her om kapital i Kerteminde Kommune er under opdatering. Der kommer løbende mere information på.
De fleste almindelige iværksættere skaffer den nødvendige finansiering via en kassekredit og et etableringslån i en bank eller en sparekasse.
Men for de få – de ofte meget få – kan de give menig at søge tilført kapital fra investerings-firmaer, private investorer, fonde mv.
Men for lidt flere kan der også være mulighed for at få kaution til lån...
Og i enkelte tilfælde tilskud.
Kontakt Kerteminde Kommunes erhvervskonsulent og få gennemgået dine muligheder. Beskrivelserne nedenfor er ikke udtømmende, men dækker de mest almindelige ordninger.
Læs iøvrigt afsnittet om finansiering af din nye virksomhed i IværksætterGuiden her!
LAG (Midler til udvikling af Landisstrikterne)Forkortelsen LAG dækker over titlen Lokal Aktions Gruppe. Det lyder måske lidt militaristisk, men det er en helt fredelig gruppe, der er dannet med henblik på at skabe udvikling i landdistrikterne.
De fleste kommuner samarbejder med 1 eller flere andre kommuner om et fælles LAG program og en fælles udviklingsstrategi.
Det gælder også Kerteminde Kommune. Kerteminde er medlem af LAG gruppen MANK, der omfatter kommunerne Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde .
LAG MANK har lavet en fælles udviklingsstrategi, du kan læse her!
Indenfor fødevareområdet støttes: -> Fremstillingserhverv (forarbejdning af fødevarer)
Indenfor naturturisme søttes: -> Udvikling af kommercielle produkter - med særligt fokus på aktiviteter uden for højsæson. -> Erhvervsrettede samarbejdsaktiviteter (netværk, klynger mv)
Udvikling af nye bosætningsinitiativer -> ikke rigtig relevant for iværksættere (red. vurdering startinfo.dk)
Maritim erhvervsudvikling FLAG-midler (kun i Kerteminde kommune) -> Udvikling af nye produkter, produktioner, services samt netværks-og samarbejds-aktiviteter
Kontaktinfo til LAG MANK:Koordinator Anders Holmskov SMV digitalSMV digital er en tilskudsordning til selv meget små og nye virksomheder. Du kan få tilskud til at bruge en privat rådgiver, der kan hjælpe dig med at udvikle din virksomhed digitalt. Der er 2 typer puljer en på 25.000 kr. og en på 100.000 kr. For at få de 25.000 kr. skal du ha’ CVR og være i drift med mindst 2 ansatte. Her er der krav om, at du udover at bruge tilskud til rådgivningen også deltager i mindst 3 workshops. Søger du de 100.000 kr. er der krav om du mindst har 2. mio. kr. i omsætning.
Begge tilskud skal medfinansieres enten med kontanter eller ved at du registrerer dit timeforbrug på ordningen.
Kontakt Kerteminde Kommunes erhvervskonsulent eller Erhvervshus Fyn for at høre nærmere.
IværksætterDanmark har en pulje, hvor du som ret nyetableret iværksætter kan få tilskud til at skaffe dig ny viden, der kan løfte din forretning. Hvilke kompetencer mangler du, for at din iværksættervirksomhed kan blive en succes? Har du brug for viden om salg, digital markedsføring, ledelse, økonomi eller i værktøjer til forretningsudvikling? Next Step understøtter iværksætteres udvikling og vækst – og det er faktisk meget enkelt. Iværksættere der har søgt og opnået bevilling fortæller at det er super let. Du får tildelt en vækstguide der hjælper dig, og du får mulighed for at finde et kursus eller en udbyder af et forløb eller et konsulentfirma, som kan hjælpe dig. Når du bliver godkendt dækkes op til 75 % af regningen. Du kan dog max. få 24.000 kr. i tilskud. BEMÆRK! PULJEN ER ÅBNE IGEN, MEN FORVENT STOR KONKURRENCE OM MIDLERNE. Læs mere om Next Step Iværksætterpuljen! Business Boost er et ret nyt program, der skal hjælpe næste nye iværksættere. Kravene for at deltage er at du er igang med CVR, har fået en lille smule salg og nogle få kunder. Men din virkosmhed må max. være 3 år gammel. Vælg enten op til 8 timers rådgivning af 650 kr i timen + moms ved en relevant rådgiver Læs mere om Business Boost her!
Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) (Tidl. Vækstfonden)EIFO er en fond, der er resultat af en fusion af flere statslige fonde, herunder Vækstfonden, som har haft mange tilbud til iværksættere og små virksomheder.
Formålet er at sikre fornyelse og vækst i det danske erhvervsliv ved at yde lån, kautioner mv. eller som de skriver at investere i de virksomheder, som Danmark ikke må gå glip af.
Og så har vi lige en kommentar fra Startinfo.dk:
Lad være med at blive forskrækket og tænke, "det er nok kun målrettet super talenter, international skalebare virksomheder, biotech landvindinger mv." Det er altså også for "almindelige" virksomheder med et kapitalbehov.
EIFO er fælles indgang for alle danske virksomheder med behov for risikovillig statslig medfinansiering. Det gælder både iværksætteren og SMV’eren. EIFO har en hel del "produkter på hylderne", men i det følgende skal vi kun beskrive de 2 mest relevante tilbud til iværksættere.
1. VækstkautionIkke alle iværksættere har lige let ved at opnå lån eller tilstrækkeligt lån i deres eget pengeinstitut. Sådan har det altid været og det ændrer sig næppe. I nogle perioder er det sværere afhængigt af konjunkturerne (gode og dårlige tider) og i nogle periode kan næsten alt lade sig gøre.
Men noget af det der gør det svært for iværksættere, er jo at man ingen historik har i virksomheden. Der er intet regnskab, så et lån bevilges stort set udfra forventninger om fremtiden og udfra tiltro til dig som person, din forretningsplan mv.
Og nogle gange er pengeinstituttet egentligt positive, men føler lidt det er en stor risiko, selvom de overordnet set tror på dit projekt.
I de tilfælde kan kaution fra EIFO være en super god løsning til at du kan få finansieret din opstart.
Kautionen kan være på op til 75% af lånesummen og den kan løbe i max. 10 år. Det koster så lidt... 1,5 % af lånebeløb i engangsudgift og 2% af lånebeløb i årlig præmie.
Rent praktisk er det banken, der bevilger et lån til dig under forudsætning af kaution fra EIFO.
Du kan se faktaark på Vækstkaution i pdf her!
2. StartlånDer er tale om risikovillige lån til helt nye virksomheder. Kravene er at man har et færdigt produkt (eller serviceydelse) og der skal være et begyndende salg. Og så skal din virksomhed være ny!
Du kan normalt låne mellem 400.000 kr. og 1,5 mio kr.
Lånet ydes direkte fra EIFO til din virksomhed. Renten er lidt højere end normalt ved et banklån, men der er jo også tale om et risikovilligt lån på et tidspunkt, hvor du ikke er kommet ret langt.
Læs mere om lån til opstart af virksomhed her!
Kontaktinfo for EIFO i Syddanmark: Kontor: Vojens, Billundvej 3, 6500 Vojens Tlf. 35 29 86 00, mail kontakt@eifo.dk Hjemmeside: https://eifo.dk/
Investorkapital fra en Business AngelHar du et projekt med stort potentiale og måske tilsvarende risiko, som kræver mange penge for at blive realiseret? Så kan det være meget svært at finansiere det på traditionel vis via banken. Der for kan en investor, som man ofte kalder en Business Angel, måske være løsningen.
Der er findes et netværk af Business Angels i Danmark. Danish Business Angels, som ofte kaldes DANban i daglig tale, er et netværk af 200 investorer. Det fungerer på den måde, at man efter en indledende proces med sekretariatet, får mulighed for at præsentere sin iværksættercase på et af de månedlige arrangementer i hhv. Aarhus og København.
Det skal naturligvis forberedes en del, men det kan du få hjælp til. Og på hjemmesiden er en meget grundig vejledning, så du bliver ikke bare kastet for ”løverne” uden forberedelse. Der investeres typisk mellem 500.000 kr. og 5. mio. kr. ofte som en pulje med flere investorer samlet.
Se mere om DANban på linket her: https://danban.org/ansoeg-om-funding/
InnovationsfondenInnovationsfonden er sat i verden for at løfte strategiske forsknings- og innovationsprojekter i hele Danmark. Men de kan også støtte perspektivrige iværksætteridéer, og det er ikke alle idéer, der behøver at være fantastike nyopfindelser, der lægger verdensmarkedet ned.
Så tjek det. Måske kan din nye virksomhed komme med i puljen.
Innovationsfonden har mange tilbud men de mest oplagte for iværksættere er programmet Innobooster, som du kan læse om på linket her!
Innovationsfonden har kontorer i København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Nedenfor kan du se en video om Innobooster, så bliv klogere på både vilkår, regler og selve ansøgningsprocessen hos Innovationsfonden:
|
|
|
4. Er du elev eller studerende i Kerteminde? | 6. Sociale medier, gode links mv. i Kerteminde |