Forside
 
 
 
 
 
 
 
 

Odense Kommune og andre myndigheder

Lovgivningen er nu engang som den er, og den gælder i hele landet. Men der er kan være forskelle, når det kommer til parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og meget mere.

 

Er der noget du er i tvivl om, er Odense Iværksætterservice et godt sted at starte. De kan hjælpe dig med at finde den rette forvaltning i kommunen.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

Hvis du vil drive virksomhed fra din egen bolig, så kan du med fordel læse med her! Det er nemlig kun liberale erhverv, der må drive virksomhed fra egen bolig. Liberale erhverv kan være frisør, ejendomsmægler, advokat, revisor, arkitektvirksomheder eller lignende. Men det er altså ikke butikker.

 

Et lille tip: tjek altid med kommunen, hvordan de forstår liberale erhverv. Det er før set, at erhverv er tvunget til at flytte eller lukke, selvom erhvervet normalt betragtes som liberalt.

 

Du kan etablere liberale erhverv i egen bolig uden tilladelse fra kommunen, hvis du opfylder følgende forhold:

  • Ingen tinglyste bestemmelser som hindring

  • Virksomhedens ejer bor i ejendommen

  • Virksomheden har ingen ansatte

  • Husets karakter af beboelse ikke ændres

  • Der ikke er behov for parkering udover de 2 parkeringpladser, der normalt findes på en grund

  • Begrænset varelevering

  • Bygningen ligger 2,5 meter fra naboskel

 

Du må som udgangspunkt ikke drive virksomhed fra din bolig, hvis du bor i et boligselskab. Hvis du bor i lejebolig, skal du forhøre dig med din udlejer for at få tilladelse.

 

Der er desuden nogle lokalplaner og kommuneplaner, der afgør, om du må drive erhverv fra din egen bolig. Dem kan du finde her

 

Er du i det mindste i tvivl, kan du med stor fordel kontakte kommunen!  Endnu et tip: Der kan være nogle skattemæssige forhold, du skal være opmærksom på, når du driver virksomhed fra egen bolig. Forhør dig hos skatterådgiver eller revisor for at være sikker.

 

Virksomhed i lejede lokaler

Ønsker du at leje eller købe eksisterende erhvervslokaler, skal du være opmærksom på, at du i flere tilfælde skal søge byggetilladelse. Det er nemlig sådan, at du til enhver tid skal søge byggetilladelse, hvis anvendelsen af erhvervsbyggeriet ændres - altså hvis du for eksempel vil gøre en butik til en café.

 

Du kan leje erhvervslejemål gennem Odense Kommune. Du kan se hvilke lejemål, der er ledige her! Vi garanterer selvfølgelig ikke, at der er ledige lejemål.

 

Vil du bygge egne lokaler?

Vil du bygge nye lokaler til din virksomhed, er der flere ting, du skal have på plads. Uanset hvor i landet du bygger, skal du have en byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø.

 

Du skal være opmærksom på, at der er en kommuneplan og en lokalplan, der afgør, hvem om du må bygge, og hvad du må bygge i bestemte områder i Odense. Du kan finde disse planer her

 

Det er vigtigt, at du ved præcist hvilken form for erhverv, der skal drives i bygningen - altså om der er tale om butik, lader, industri eller andet erhverv. Aktiviteterne i bygningen har nemlig stort indflydelse på, hvilke regler du skal overholde i forbindelse med byggeriet.

 

Der er altså mange ting, du skal overveje, når du vil bygge egne lokaler. Vi anbefaler, at du kontakter Odense Kommunes byggesagsafdeling, hvis der er noget, du er i tvivl om.

 

Vil du handle eller producere fødevarer?

Vil du etablere virksomhed, der forhandler eller producerer fødevarer, er der en masse ting, du skal være opmærksom på.

 

Som udgangspunkt skal du altid registrere din fødevarevirksomhed ved Fødevarestyrelsen, når du starter. Der kan være enkelte undtagelser, hvor du ikke skal registrere din virksomhed. Der er nogle aktiviteter, der betragtes som private eller ligger på bagatelgrænsen. På Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan du tage en hurtig test for at finde ud af, om du skal registrere din virksomhed. Du kan finde testen her!

 

Husk at du ikke må arbejde med fødevarer i din virksomhed, før du har registreret den hos Fødevarestyrelsen!

 

Det kan være svært at finde rundt i, så Fødevarestyrelsen har lavet en Startpakke til dig, så du trin for trin kan få afklaret reglerne i din nye fødevarevirksomhed. Du bliver klogere på registrering, hygiejne, indretning, egenkontrol og meget mere. Du kan finde denne Startpakke her!


Fødevarestyrelsen har desuden lavet en guide til dig, hvor du kan læse om alt, du skal være opmærksom på i forbindelse med etableringen af din nye fødevarevirksomhed. Du kan læse guiden her! (åbnes som PDF)

 

Alkoholbevilling

Hvis du vil servere stærke drikke med en alkoholprocent på over 2,8 % i din virksomhed, skal du have en alkoholbevilling. Det er vigtigt at huske, at du ikke må servere stærk drikke i din virksomhed, hvis du ikke har denne alkoholbevilling.

 

For at få en alkoholbevilling skal du som udgangspunkt altid være fyldt 21 år. Hvis du har en uddannelse indenfor hotel- og restaurationsfaget, skal du dog kun være fyldt 18 år.

 

Du skal søge om alkoholbevilling ved Fyns Politi. Du kan finde blanketten her

 

Du kan læse meget mere om alkoholbevilling i Odense Kommune her! (åbnes i PDF)

 

Serveringsvirksomhed

Vil du starte serveringsvirksomhed i Odense, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Du kan med stor fordel læse restaurationsplanen, hvor du finder informationer om alkoholbevilling, åbningstider og de forskellige områder i Odense, du kan åbne serveringsvirksomhed. Der er en del, du kan blive klogere på.

 

Du kan finde restaurationsplanen her

 

Vil du have udendørs servering ved din café eller restaurant, kræver det tilladelse fra Odense Kommune. Det er tilladt at have udeservering hele året rundt, og det er endda gratis! Men husk at få tilladelse, for du må ikke servere udenfor uden denne tilladelse. Har du butik, frisør eller anden forretning med bord og stol udenfor, kræver dette også tilladelse fra Odense Kommune.

 

Du kan ansøge om tilladelse til udeservering her!

 

 

 
2. Iværksættermiljøer, kontorhoteller og øvrige lokaler i Odense4. Arrangementer og Events i Odense
Startinfo.dk
Sct. Cathrines Vej 21,
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.