Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Aarhus Kommune og andre myndigheder

 

Iværksætter i Aarhus | Tilladelser | Lokaler | Skiltning | Spiritusbevilling |Udbud |

 

Det meste af lovgivning vedr. opstart og drift af egen virksomhed, er gældende iMåske skal du lige tjekke om Århus Kommune skal give tilladelse til dit iværksætterprojekt hele landet og dermed naturligvis også i Aarhus. Men der kan være forskelle, når det kommer til parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og meget mere.

 

Hvis du er i tvivl om noget, er STARTVÆKST Aarhus et godt sted at starte. Her bliver du guidet til den rette forvaltning i Aarhus Kommune.

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at drive virksomhed fra din egen bolig. Hvis du vil bruge en del af din bolig til erhverv, er det vigtigt, at du søger om og får en byggetilladelse. Erhvervet skal drives af den, der bor i boligen, og der må ikke være ansatte i virksomheden.

 

Det er kun liberale erhverv, der kan drive erhverv fra egen bolig. De liberale erhverv er blandt andet læge, advokat, frisør, dagpleje, klinik, revisor, tegnestue og tilsvarende.

 

Foto af Aarhus Raadhus

Her får du et lille tip:

Tjek altid med kommunen, hvordan de opfatter liberale erhverv. Der er nemlig set eksempler på virksomheder, som er lukket eller tvunget til flytning, selvom kommunen har givet tilladelse til liberale erhverv.

 

Som udgangspunkt må du IKKE drive erhverv i fra din bolig i de almene boligselskaber. Hvis du bor i almindelig lejebolig, skal du ofte forhøre dig med din udlejer for at få denne tilladelse.

 

Det er desuden lokalplaner, der afgør, om du må drive erhverv fra egen bolig eller ej. Du kan læse mere om hvilke erhverv, du må drive fra din bolig i den lokalplan, der er gældende for dit område her

 

Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du spørger i din kommune.

 

Der er desuden nogle skattemæssige forhold, du skal være opmærksom på. Derfor anbefaler vi, at du kontakter en skatterådgiver eller revisor.

 

Virksomhed i lejede lokaler

Lejer du dig ind i et erhvervsbyggeri eller ønsker du at købe et erhvervsbyggeri, kan du ved nogle tilfælde gøre dette uden at søge om byggetilladelse. Ændrer du anvendelsen af erhvervsbyggeriet - eksempelvis fra butik til café eller lignende - skal du altid søge ny tilladelse.

 

Vi anbefaler, at du altid spørger kommunen, om du skal have ny tilladelse - blot for en sikkerheds skyld. Du kan altid booke en forhåndsdialog med Aarhus Kommune, så du undgår fejl. Læs mere her

 

Du kan leje erhvervslejemål i kommunale ejendomme. Du kan se, hvilke der er ledige her! Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at der er ledige lokaler.

 

Vil du bygge dine egne lokaler?

Vil du selv bygge lokaler til din virksomhed, er der flere ting, du skal have på plads. Uanset hvor du bygger, skal du helt sikkert have en byggetilladelse. Denne byggetilladelse søger du om ved Byg og Miljø.

 

Det kan være en rigtig god idé at booke en forhåndsdialog med Aarhus Kommune, så du undgår de typiske fejl og mangler i opstartsfasen af dit byggeprojekt. Her bliver du klogere på, hvilke krav myndighederne stiller til projektet, hvilke tilladelser du skal have før byggeriet går i gang samt hvilke lovkrav og regler, du skal være opmærksom på.

 

Du skal være opmærksom på, at hvis du vil bygge i Aarhus Midtby, er der nogle særlige regler, der gælder.

 

Du kan læse meget mere om byggeri i Aarhus Kommune her

 

Skiltning i Aarhus Kommune

Når du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naber eller fx til fare for trafikken. Aarhus Kommune har lavet en beskrivelse at reglerne vedr. skiltning med fokus på Serveringsvirksomheder. Se link til kommunens hjemmesider her!

 

Vi kan ikke finde præcise beskrivelser at skiltning udover det i Aarhus Kommune. Er du i tvivl så kontakt kommunen for en sikkerhedsskyld. 

 

Du kan også læse bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!

 

Udover lokaler/bygning, kan der være andet du skal søge tilladelse til.

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

 

Der er mange regler i en så stor by som Aarhus

 

Alkoholbevilling

Hvis du i din virksomhed vil servere stærke drikke med en alkoholprocent på over 2,8 % for dine gæster, skal du have en alkoholbevilling. Du må altså ikke servere stærke drikke i den virksomhed, hvis du ikke har denne alkoholbevilling. For at få en alkoholbevilling skal du som hovedregel være fyldt 21 år. Hvis du har en uddannelsen inden for hotel- eller restaurationsfaget, kan du få en alkoholbevilling, når du er fyldt 18 år.

 

Hvis du blot skal afholde et enkeltstående arrangement såsom festival og koncerter, skal du også have en alkoholbevilling. Her skal du have en lejlighedstilladelse.

 

Du søger om alkoholbevilling ved Østjyllands Politi. Du kan finde blanketten og yderliger oplysninger om spiritusbevilling her

 

Du kan læse meget mere om alkoholbevilling i Aarhus her

 

Serveringsvirksomhed i smilets by.

Ønsker du at starte en serveringsvirksomhed i Aarhus, kan du med stor fordel læse restaurationsplanen for Aarhus Kommune. Restaurationsplanen beskriver meget af det, du skal tænke over, når du starter café, fødevarebutik eller lignende. Her kan du læse om alt fra alkoholbevilling til regler for åbningstider.

 

Der er en del, du kan blive klogere på, når det kommer til etableringen af en serveringsvirksomhed. Du kan læse restaurationsplanen her (åbnes i pdf).

 

Ønsker du at udvide din virksomheds areal med udendørs servering, kræver dette en tilladelse. Her skal du være opmærksom på, at blot en enkelt stol ude foran din restaurant eller café kræver tilladelse fra Aarhus Kommune.

 

Sådan en tilladelse er gratis de første 80 cm. ud fra din restaurant/café. Går din udeservering udover de 80 cm., skal du betale en afgift. Afgiften afhænger af, hvor i Aarhus Kommune din restauration ligger, da kommunen er delt ind i to zoner. Derudover bestemmes afgiften af udeserveringens areal samt hvor stor en del af året, du ønsker udeservering. Du kan finde prisen for udeservering ved din restauration her


Der er en lang række retningslinjer, du skal følge, når du har udeservering. Disse retningslinjer, kan du læse meget mere om her

 

Offentlige udbud i Aarhus

Måske kan du blive leverandør til kommunen? Aarhus Vand A/S og Forsyningsselskaberne i 5 andre kommeuner ejer i fællesskab serviceselskabet Shared A/S. Deres udbudsplaner kan du se på linket her!

 

 

 


Siderne om iværksætteri i Aarhus Kommune præsenteres i samarbejde med Larsen & Birkeholm, Boxit Flexoffice og itn ∣ vision - software, salg og lagerstyring til webshops.

 

PARTNERE

I AARHUS KOMMUNE:

 

 

 

 

 

 

 


Lunar Bank tilbyder billig erhvervskonto til selvstændige.

FÅ BILLIGT OG HURTIGT EN ERHVERVSKONTO

 

 Link til Boxit Flexoffice kontorhotel Aalborg

 

 

 

Larsen og Birkeholm Patent Varemærke Designbeskyttelsereau   

ITN Vision Software til webshops 

 

 

Qred tilbyder erhvervslån til iværksættere i Aarhus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansøg om et erhvervslån

 4. Er du elev eller studerende i Aarhus?6. Kapital til start og vækst i Aarhus
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.