Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
Om Startinfo.dk
 

Viborg Kommune og andre myndigheder

 

De nationale love gælder i hele landet - og altså også i Viborg. Men der nogle kommunale forskelle, når det kommer til parkering, affaldsregulativer, bevillinger, byggesagsbehandlinger og meget mere.

 

Start med Business Viborg, de kan hjælpe dig med at få svar på dit spørgsmål eller henvise dig til den rette forvaltning i Viborg Kommune. Eller kontakt kommunen direkte på hjemmesiden vi linker til her! Her kan du se oversigt over erhvervskontaktpersoner i kommunen.

 

Og læs nedenfor om nogle af de emner du bør overveje at søge tilladelse til:

 

Link til Viborg kommunes hjemmeside vedr. erhverv

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

Det er en bestemt type erhverv, du kan drive fra hjemmet. Det er forskellige former for liberalt erhverv, der under visse forudsætninger, der kan etableres i din egen bolig. Ved liberalt erhverv forstås det som erhverv, der sædvanligvis udøves i forbindelse med en bolig. Dette kan eksempelvis være frisør, ejendomsmægler, advokat, revisor, arkitektvirksomhed og dagpleje.

 

Tip: Kontakt gerne kommunen forud for etableringen af virksomhed i din bolig. Det er før set, at kommunen har haft en anden forståelse for liberalt erhverv end den erhvervsdrivende, så virksomheder er lukket eller “tvangsflyttet”.

 

For at drive virksomhed fra egen bolig skal følgende betingelser være opfyldt:

  • Boligen skal beboes af ejeren, der ønsker at etablere liberalt erhverv

  • Ingen ansatte i virksomheden

  • Virksomheden må ikke give anledning til støj, trafik eller andre gener for naboområdet

  • Parkering foregår på egen grund

  • Overensstemmelse med lokalplaner og kommuneplanens generelle rammer

Før du etablerer virksomhed i egen bolig, skal du kontakte Teknik & Miljø for registrering i BBR og byggesagsmappen for din ejendom.

 

Tip: Der kan være nogle ændrede skattemæssige forhold i forbindelse med etablering af virksomhed i egen bolig. Derfor kan det være en god idé at snakke med en skatterådgiver eller din revisor.

 

Lejede eller køb af lokaler i Viborg

Vil du leje eller købe eksisterende erhvervslokaler, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

 

I nogle tilfælde skal du søge om byggetilladelse ved køb eller leje af erhvervslokaler. Hvis du ændrer lokalernes anvendelse kræver dette en byggetilladelse. Det vil sige, hvis du for eksempel ændrer butik til restaurant.

 

Hvis du er det mindste i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter kommunen.

 

Hvis du vil etablere ny butik eller ændre en butik, bør du i alle tilfælde kontakte kommunen. Der er nogle bestemte bestemmelser, der gælder for detailhandel, hvorfor det altid er en god idé at kontakte kommunen.

 

Leder du efter nye lokaler til køb eller leje, kan du se hvilke kommunale bygninger der er ledige her

 

Vil du bygge egne lokaler?

Hvis du vil bygge dine egne lokaler til din virksomhed, skal du selvfølgelig søge om byggetilladelse. Du søger om byggetilladelse ved Byg og Miljø.

 

Der er utroligt mange ting, du skal forholde dig til, når du søger om byggetilladelse. Du kan finde alle informationer om at bygge egen erhvervsbygning og dét, du skal være opmærksom på her

 

I Viborg Kommune er alle byggesager gebyrfri!

 

Du skal være opmærksom på, at der er lokal- og kommuneplaner, der kan have betydning for dit byggeri. Tag derfor gerne et kig på disse. Du kan se hvilke grunde, der er til salg her

 

Hvad er kravene i Viborg til skiltning?

Når du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naboer eller fx til fare for trafikken. Se Viborg Kommunes politik og regler om skiltning på linket her! 

 

Du kan også læse bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!

 

Er du i tvivl om det mindste, så kontakt kommunen og få en snak.

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

 

Alkoholbevilling

Hvis du vil servere stærke drikke i din virksomhed med en alkohol volumen på over 2,8 %, skal du altid have en alkoholbevilling. Du må ikke servere alkoholiske drikke for dine kunder, hvis du ikke har denne alkoholbevilling. For at få en alkoholbevilling skal du være fyldt 21 år. Hvis du har en uddannelse indenfor hotel- eller restaurationsbranchen, skal du dog kun være fyldt 18 år.

 

Hvis du blot skal afholde et enkeltstående arrangement i form af festival, koncert eller andet, skal du søge om lejlighedstilladelse.

 

Du søger om alkoholbevilling ved Midt- og Vestjyllands Politi. Du kan finde ansøgningen her

 

Serveringsvirksomhed

Vil du starte serveringsvirksomhed, kan du med fordel læse restaurationsplanen for Viborg Kommune. I restaurationsplanen finder du alt, du bør vide, når du starter serveringsvirksomhed - alkoholbevilling, åbningstider, udeservering og meget mere. Der er en del, du kan blive klogere på. Find restaurationsplanen her! (åbnes i PDF)

 

Vil du servere mad og drikke udendørs, kræver dette også tilladelse fra bevillingsnævnet. Uanset om det er på egen matrikel eller på kommunens fortove, kræver det tilladelse. Her bliver der taget højde for, om serveringen kan foregå uden gene af for den almindelige færdsel.

 

 

Siden her præsenteres i samarbejde med Marketingklubben, Qred, Revisionsfirmaet Beierholm og Lunar Bank.

 

PARTNERE I 

VIBORG

KOMMUNE:

 
 Beierholm i Viborg er klar med hjælp til iværksættere. Husk de første 2 timer er gratis.
 

Qred tilbyder erhvervslån til iværksættere i Viborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansøg om et erhvervslån 

FÅ BILLIGT OG HURTIGT EN ERHVERVSKONTO

 

 

 

 

 

Lunar Bank tilbyder billig erhvervskonto til selvstændige.

 Marketingklubben - hjælp til markedsføring på abonnement

 
4. Kapital til start og vækst i Viborg6. Er du elev eller studerende i Viborg?
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.