Aalborg Kommune og andre myndighederHvad skal man søge om tilladelse til som iværksætter?Danmark er jo et frit samfund, hvor rigtig meget kan lade sig gøre uden at man skal spørge om lov. Det gælder også for iværksættere. Men der er undtagelser fra hovedreglen for samfundet blander sig lidt især på områder, hvor man kan være til gene for andre fx. naboer eller lign.
Sådan er det også i Aalborg kommune. Vi har prøvet at gennemgå noge af de områder, der traditionelt kan volde lidt problemer for iværksættere, eller hvor det i det mindste kan være klogt lige at kontakte kommunen.
Emnerne nedenfor er ikke nødvendigvis udtømmende, der kan sagten være andet.
Virksomhed drevet fra egen bolig i AalborgI nogle tilfælde kan det lade sig gøre at drive virksomhed fra din privatbolig uden tilladelse fra Aalborg Kommune. Det gælder små virksomheder – primært liberalt erhverv – og som udgangspunkt uden du må ha’ ansatte. Et lille tip! Tjek med kommunen om de har samme opfattelse af ”liberal erhverv”, som du har! Der er set eksempler på virksomheder, der er lukket eller ”tvangsforflyttet” selvom der var tilladelse til liberal erhverv. Og bor du til leje, så tjek at boligselskabet/udlejer ikke har restriktioner på din etablering. Hvis du bor i ejerbolig fx parcelhus i et boligkvarter, kan man nogle gange få tilladelse til fx at etablere klinik eller lign. Men forvent nabohøring og krav om ansøgning af ”ændret anvendelse” fra privatbolig til blandet bolig.
Aalborg Kommunes har mere om erhverv i egen bolig på deres hjemmeside.
Aalborg Kommune har mange tilbud... Også til iværksættere!
Virksomhed i lejede lokalerHvis du lejer dig ind i et bestående erhvervsbyggeri eller køber en bestående erhvervsejendom vil du i nogle tilfælde kunne gøre det uden at søge byggetilladelse. Ændrer du anvendelse fx fra butik til café eller lign. skal du altid søge tilladelse.
Tjek det for en sikkerhedsskyld ved Aalborg Kommune, og book evt. en tid til en gratis forhåndsdialog med kommunen om dit projekt.
Læs mere om forhåndsdialog med Aalborg Kommune!
Vil du bygge dine egne lokaler?Vil du selv bygge en bygning til din nye virksomhed skal du helt sikkert ha' en byggetilladelse, og flere andre ting på plads i forbindelse med kommunen. Du skal tilmeldes Aalborg Forsyning med henblik på vand, afløb mv. og i det hele taget sætte lidt tid af til at får det hele på plads ved de relevnate myndigheder. Aalborg kommune kan henvise dig til hvem du skal tale med. Skal du købe en grund til formålet kan du se en oversigt over byggegrunde, der er til salg i Aalborg her! Skiltning i AalborgNår du er fundet på plads med dine lokaler, dukker ønsket om en synlig skiltning ofte op. Det er der også nogle regler for, for det må selvfølgelig ikke virke generende for dine naber eller fx til fare for trafikken. Aalborg Komune har lavet en super god beskrivelse at reglerne vedr. skiltning. Du kan vælge at læse om reglerne så det passer til din situation om du er i et erhvervsområde, i det åbne land eller i selve byen. Se Aalborg kommunes side om skiltning ved at følge linket her!
Du kan også læse bekendtgørelsen om skiltning på Retsinformation ved at følge linket her!
Udover lokaler/bygning, kan der være andet du skal søge tilladelse til.
Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse. Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her! Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her! Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv. Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her! Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.
Alkoholbevilling
Hvis du vil drive en virksomhed, der serverer øl, vin og eller spiritus kræver det en alkoholbevilling. Du skal mindst være 18 år gammel (21 år, hvis ikke du har en faglig uddannelse inden for området) og der er en del regler om du ikke må ha' gæld til det offentlige mv.
Tilladelse søges via Nordjyllands Politi. Du kan finde ansøgningsblanket og kontaktoplysninger her!
Serveringsvirksomhed i Aalborg
Hvis du overvejer etablering af serveringsvirksomhed i Aalborg kommune, kunne du med fordel læse kommunens Restaurationsplan, der beskriver meget af det man skal tænke over som ny indehaver af café, fødevarebutik eller lign. Klik her!
Denne side om iværksætteri i Aalborg er støttet af Iværksætteruddannelsen ved Infolinkkurser, Boxit Flexoffice, BusinessBees Erhvervsnetværk, Netværksfirmaet Verbesser, Jysk Rekruttering, itn ∣ vision - software, salg og lagerstyring til webshops, Lunar Bank samt Marketingklubben.
|
|
|
7. Er du elev eller studerende i Aalborg? | 9. Iværksætteråd i Aalborg Kommune |