Er du elev eller studerende i Aalborg Kommune?
Arbejd med dit eget startup projekt med udgangspunkt i et studentervæksthus.
I forbindelse med en del uddannelsesinstitutioner kan man som studerende være heldig at få adgang til et iværksættermiljø - et studentervæksthus.
Måske er der et i din kommune eller i en nabokommune, hvor du kan etablere din startup og få sparring og inspiration fra andre unge iværksættere. En af Startinfo's gode samarbejdspartnere, Kooperationen, har lavet et oversigtskort over studentervæksthuse i Danmark.
Se oversigten her!
Entrepreneurship / iværksætter i Aalborg | En kort indledning:
I Aalborg er der mange iværksættertilbud (eller som det ofte kaldes "entrepreneurship" tilbud) fra uddannelsessektoren. Aalborg er en studieby med virkelig mange studerende og uddannelsesretninger.
For at læse om det, der passer bedst til dig eller til dit kommende uddannelsesvalg, så klik nedenfor på det, der passer bedst til der, hvor du er nu:
Er du elev i Folkeskole eller Friskole?
Som elev i Folkeskolen er der faktisk muligheder for at fordybe dig i iværksætteri og innovation, men du skal nok lige selv prikke din lærer på skulderen og henvise til mulighederne. Men det er sjovt og spændende og i øvrigt lærerigt, så giv det et forsøg. Måske får du "ja"...
Det samme gælder i øvrigt også for elever, der går i Friskole eller på privatskole. Tilbuddene er de samme.
Edison Opfinderkonkurrence (Fonden for Entreprenørskab)
Hvis du er elev i en folkeskole eller friskole i Aalborg, kan din klasse overveje at deltage i Opfinderkonkurrencen Edison. Edison er en landsdækkende opfinder-konkurrence, hvor elever i 6. og 7. klasse er målgruppen.
Det kan helt sikkert anbefales, at I overvejer at deltage på jeres skole.
Nogle voksne tvivler på at 6. og 7. klasses elever kan "opfinde" noget eller få nytænkende idéer. Men det kan de faktisk. Det er ganske vist ikke mange nye patenter, som resultat af konkurrencerne rundt i landet. Men pyt med patenterne!
Konkurrencen fører til glade og videbegærlige elever. Og eleverne udfordrer ofte traditionel tankegang på en ny og ofte kreativ måde. Det vigtigste er ikke "opfindelsen", men forløbet, tankegangen og samarbejdet i gruppen er det, der virkelig tæller.
Se mere om EDISON Opfinderkonkurrence her!
Er du elev på en ungdomsuddannelse?
I Aalborg er der flere ungdomsuddannelser med stor interesse i iværksætteri og innovation. Nedenfor nævner vi nogle af de mere aktive skoler og de tilbud man kan benytte på en ungdomsuddannelse.
Aalborg Handelsskole
Aalborg Handelsgymnasium har deres egne iværksættermiljøer, kaldet AHEAD, på afdelingerne i Turøgade og i Saxogade. Her kan man få sparring af et team af motiverede undervisere, som har rigtig god erfaring inden for forskellige grene af iværksætteri.
AHEAD er både til dig, der gerne vil inspireres til at etablere din helt egen virksomhed, for dig, som har en ide´- men mangler rådgivning til at få projektet på benene og for dig, som er ude efter staldtips og -tricks til en virksomhed, som allerede kører.
Se hjemmesiden for AHEAD her!
Company Programme (Fonden for Entreprenørskab)
I Company Programme deltager hvert år mere end 4.000 elever på danske ungdomsuddannelser.
Der er tale om et program, der udfordrer og styrker elevernes kompetencer til at tænke nyt og løse problemer. Forløbet træner eleverne i at udvikle gode ideer og omsætte dem til realiserbare virksomheder eller sociale projekter.
Undervejs i forløbet har elevholdene mulighed for at deltage i regionale og nationale konkurrencer, hvor de præsenterer deres idéer overfor lokale erhvervsfolk, som optræder som dommere. Det er helt sikkert med til at løfte niveauet, at man får erhvervslivet på banen på denne måde.
Programmet giver eleverne nogle nye færdigheder, gør dem handlekraftige og gør dem i stand til at se muligheder og uudnyttede potentialer. Programmet sætter fagligheden og kreativiteten i spil og booster elevernes omverdensforståelse og troen på, at de kan selv. Kompetencer, der fremadrettet er med til at skabe succesfulde iværksættere og attraktive medarbejdere.
Læs mere om Company Programme på fonden for Entreprenørskabs hjemmeside her!
Er du studerende på en videregående uddannelse?
Hvis du allerede går på en videregående uddannelse eller planlægger det, kan du nedenfor læse om dine muligheder i Aalborg på hhv. Aalborg Universitet eller UCN.
Bemærk! Der er 3 videregående uddannelsesinstitutioner i Nordjyllands. Her beskrives kun Aalborg Universitet og UCN, der begge er hjemmehørende i Aalborg. Den 3. videregående uddannelsesinstitution, Martec, er beskrevet under Frederikshavn Kommune. Se internt link her!
Aalborg Universitet (AAU)
På Aalborg Universitet har man SEA (Supporting Entreprenueurship at Aalborg University), hvor studerende, ansatte og forskere med en iværksætteridé kan få vejledning.
Foruden vejledning har SEA også deres eget inkubatormiljø, hvor studentervirksomheder kan få til huse, og hvor der foregår arrangementer, og afholdes incubatorcafé den første torsdag i hver måned.
Se linket til hjemmesiden her!
SEA afholder en hel del arrangementer for de studerende. Tjek oversigten på hjemmesiden her!
UCN Innovation
På UCN er man på få år gået fra at være en helt almindelig professionshøjskole, som alle mulige andre i hele landet, til at være måske Danmarks førende, når det gælder innovation og iværksætteri. Udviklingen er simpelthen imponerende. Der er så mange aktiviteter, at det næsten kan virke uoverkommeligt at beskrive, men vi prøver!
Iværksættermiljøerne UCN Next Step er på 2 adresser i Aalborg. Det er på campus Hobrovej og campus Sofiendalsvej:
Next Step er UCN's iværksættermiljø
Her tilbydes et omfattende forløb til studerende med interesse i måske at blive selvstændige. Det giver mulighed for at studerende får viden og færdigheder til at starte deres iværksættervirksomhed under studiet på UCN.
Forløbet er bygget op omkring 4 forskellige spor, hvor deltagerne får rådgivning fra interne og eksterne konsulenter. Der er fokus på at omsætte hvad der måske i starten er løse idéer til egentlige forretningskoncepter.
Iværksætterforløbet Next Steps 4 forløb kan du se neden for:
Fablab og Tech-Lab UCN
UCN Innovation har etableret to prototypefaciliteter med 3D-printere, lasercuttere, folieskærere mv. Faciliteterne er tiltænkt studenteriværksættere på UCN’s business- og teknologiuddannelser og har til hensigt at inspirere, udfolde og generere ny viden inden for det digital-didaktiske læringslandskab. Det bliver blandt andet muligt at deltage i udviklingsforløb, kurser og workshops med fagligt sigte.
UCN Innovation har en Facebook side, hvor du også kan se fotos af Fablab og Tech Lab. Se siden her!
Top Up uddannelse i innovation og entreprenuership på UCN
Har du allerede en erhvervsakademiuddannelse, kan du tage en overbygningsuddannelse (yop up) på 1,5 år i innovation og entrepreneurship på UCN, Hoborvej. Du får mulighed for at arbejde med egen idé, og hvis du ønsker det indlægge din praktiks på 3 mdr. i din egen virksomhed. Når uddannelsen er gennemført, er du professionsbachelor i innovation og entrepreneurship, og i en meget gunstig situation til at starte - eller videreudvikle - din egen virksomhed.
KickStart Aalborg
KickStart Aalborg er en organisation af frivillige - oftest studerende ved UCN eller AAU - der brænder for at gøre en forskel vedr. innovation og iværksætteri. Organisationen arrangerer events, seminarer mv. hvor de mest kendte nok er StartUp Weekend og FuckUp Nights.
Find dem på hjemmesiden her!
Er du underviser?
Uanset på hvilket niveau du underviser, er der mulighed for at få assistance til at gennemføre kreativ og innovativ undervisning. Undervisning i entreprenørskab er ikke så mystisk som mange tænker, og de fleste gange er resultaterne så positive at eleverne bliver endnu mere engagerede i deres alm. skolegang end før.
Erhvervsplaymaker
Er du underviser i grundskolen og ønske dine elever skal stifte bekendtskab med iværksætteri og innovation og alm. kendskab til erhvervslivet, så bør du kontakte Aalborg Kommunes Erhvervsplaymaker, Thomas Overgaard.
Læs om Erhvervsplaymaker-ordningen i Aalborg Kommune her!
Edison Opfinderkonkurrence
I grundskolen kan man også deltage i Edison-projektet, som er en landsdækkende opfinder-konkurrence. Målgruppen er elever i 6. og 7. klasse og det kan klart anbefales at deltage. Man tror måske ikke 6. og 7. klasses elever kan "opfinde" noget eller få nytænkende idéer. Men det kan de faktisk. Indrømmet! Konkurrecen fører ikke til mange nye patenter, men det fører til glade videbegærlige elever. der udfordrer traditionel tankegang på en kreativ måde.
Se mere om EDISON Opfinderkonkurrence her!
På Ungdomsuddannelserne er der mange tilbud til dine elever.
Company Programme (Fonden for Entreprenørskab)
I Company Programme deltager hvert år mere end 4.000 elever på danske ungdomsuddannelser.
Der er taleom et program , der udfordrer og styrker elevernes innovative og entreprenørielle kompetencer. Forløbet træner eleverne i at udvikle deres gode ideer og omsætte dem til realiserbare virksomheder eller sociale projekter.
Undervejs i forløbet har elevholdene mulighed for at deltage i regionale og nationale konkurrencer, hvor de præsenterer deres idéer over for lokale erhvervsfolk, som optræder som dommere. Det er helt sikkert med til at løfte niveauet, at man får erhvervslivet på banen på denne måde.
Programmet giver elverne nogle nye førdigheder, det gør dem handlekompetente og gør dem i stand til at se muligheder og uudnyttede potentialer. Programmet sætter fagligheden og kreativiteten i spil og booster elevernes omverdensforståelse og troen på, at de kan selv. Kompetencer, der fremadrettet er med til at skabe succesfulde iværksættere og attraktive medarbejdere.
Læs mere om Company Programme på fonden for Entreprenørskabs hjemmeside her!
GAAALLIN!
Man skal nok være fra Aalborg for at forstå overskriften, men måske hjælper det at dele ordene: "Gaa All In".
Som underviser har du mulighed for at få assistance og opbakning til din undervisning i Innovation. Typisk er det jo ikke nogen, man er uddannet i på seminariet, men det er heller ikke nødvendingt. Er man en alm. nysgerrig og åben underviser er det alt rigeligt. Og der er som sagt megen hjælp at hente. Du kan feks. starte med at læse bogen "Innovationsopstaren", der er skrevet og udgivet af UCN.
Bogen kan downloades gratis som pdf fil eller bestilles i trykt udgave på linket her! Udover at få inspirations ved at læse Innovation, har du som underviser mulighed for flere forskellige services:
1. Du kan booke en rigtig levende iværksætter til at holde foredrag for din klasse.
2. Du kan booek et foredrag om profilering via sociale medier
3. Du kan booke en 3-timers workshop i prototyping og måske endda få tilskud til jeres buskørsel til UCN.
4. Du kan booke Pitchtræning fra en virkeligt erfaren iværksætter.
5. Du kan booke 1/2 dages workshop om idéudvikling.
Og det hele er gratis for din skole! What's not to like!
Fonden for Entreprenørskab
Fonden for Entreprenørskab har i mange år gjort en kæmpe indsats for at styrke iværksætterier i uddannelsessektoren i Danmark. De har lavet undervisningsmateriale, konkurrence, analyser mv., som har sat iværksætteriet på skoleskemaet.
Denne indsats har resulteret i at mere end 300.000 elever og studerende stifter bekendtskab med "entreprenørskab" eller iværksætteri som en del af deres uddannelse hvert år. Respekt!
Måler man på de elever der deltager, opnår de gennemsnitlig en bedre livsindkomst, bedre jobs og engagerer sig meget mere i samfundet både fritidsmæssigt og erhvervsmæssigt.
Læs mere på fondens hjemmeside her!
Mikrolegat til studerende.
Fonden for Entreprenørskab har mulighed for at tildele studerende et Mikrolegat!
Er du elev eller studerende der er fyldt 18 år og er fuldtids studerende, har du mulighed for at søge om et mikrolegat på op til 50.000 kr.
Har du allerede en virksomhed med CVR-nummer må din omsætning ikke være over 50.000 kr. og dit CVR nummer må max. være 12 mdr. gammelt.
Legatets størrelse er på max. 25.000 kr., hvis ikke du har CVR nummer og 50.000, hvis du har.
Fonden skriver selv på hjemmesiden:
Den seneste mikrolegatanalyse blev gennemført i januar 2019. Analysen bekræfter den tendens, der blev påvist i de tidligere analyser, og det er, at mikrolegater øger unge startups' overlevelsesevne; startups, der modtager et mikrolegat, danner større teams og skaber flere jobs end ikke-modtagere i kontrolgruppen. Dertil kommer, at de har nemmere ved at tiltrække vækstkapital, hvilket yderligere forstærker deres evne til jobskabelse.
Hvis du interesserer dig for Iværksætteri i uddannelsessektoren kan du læse Mikrolegatanalyser her!
Og se ansøgningsskema, vilkår mv. for Mikrolegatet her!
Fonden har en Nordjysk afdeling, som du kan se kontaktinfo på her:
Regionsleder i Nordjylland, Lene Lund
+45 92 44 17 99, lenlun@ffe-ye.dk
Og Link til Regionens hjemmeside er her!
Denne side om iværksætteri i Aalborg er støttet af Iværksætteruddannelsen ved Infolinkkurser, LegalUp, Boxit Flexoffice, Dansk Revision - Aalborg, Jysk Rekruttering, itn ∣ vision - software, salg og lagerstyring til webshops samt Marketingklubben.
|