Lokale iværksættere i MariagerfjordIværksættergejsten lever i bedste velgående i Danmark, og den vil vi meget gerne være med til at hylde her på Startinfo.dk.
Derfor leverer vi med jævne mellemrum en række iværksætterhistorier fra det virkelige liv her på siderne. Artikler om dem, der har turdet tage springet - et spring, som ikke nødvendigvis har ført til Strandvejsvilla og et liv på 1. Klasse. For måske er definitionen på en succesfuld og lykkelig iværksætter mere nuanceret end som så. Og måske er det ikke så ringe endda - ja faktisk ret sejt, hvis man har skabt 4 arbejdspladser i et lille landsbysamfund som Als i Himmerland... Så her kommer historien om Jesper og hans bror Thomas: Jesper ThygesenHistorien om en iværksætter i Mariagerfjord
Fakta:Indehavere Jesper og Thomas Thygesen - Thygesen El•Service ApS Hadsundvej 87, Als, Hadsund Mobil: 23 70 57 03
Koncept:El-installatørforretning etableret i landsbyen Als lige nord for Hadsund i Mariagerfjord Kommune. Der er 2 ejere, nemlig brødrene Jesper og Thomas, der begge er uddannede elektrikere. Jesper er tillige uddannet kølemontør og Thomas er uddannet maskinmester og el-installatør.
De har hver især 12-15 års erfaring, Jesper fra installatør forretninger og Thomas fra bl.a. Maersk og et stort forsyningselskab i Aalborg området.
Firmaet startede for knap 3 år siden, og tidspunktet for opstart var ikke helt tilfældigt... Der skete nogle ejerskifter og omrokeringer i branchen, så en del kunder skulle alligevel finde ny el service-leverandør, eller vænne sig til nye ejere. Med andre ord var det et ret godt tidspunkt for opstart af en ny installatørforretning i området og Thygesen El•Service ApS så dagens lys.
Vækst:Det gik da også ret stærkt. Fra starten var det kun Jesper, der var fuldtids i firmaet, med Thomas på ca. 3/4 tid. Men efter meget kort tid var der alt for meget arbejde for de 2 indehavere. Så Thomas gik på fuld tid (så rigeligt), og firmaets første medarbejder blev ansat.
Den nye medarbejder viste sig at være super god, det gik godt og kunderne meldte sig i stadigt stigende omfang. Så der var nok at lave for det nye firma. Faktisk så meget, at der igen var behov for en medarbejder mere. Og kort tid efter beskæftigede firmaet således 4 fuldtidsmedarbejder...
Det er der man er nu, og jo.... man kunne faktisk godt vokse, men har besluttet at tage en lille pause inden yderligere vækst.
Forklaringen på det er ret enkel, og udtryk for en snusfornuftig iværksættertankegang om at bukserne skal kunne holde... Vækst koster nemlig penge!
Ja, der kommer selvfølgelig penge i kassen fra yderligere opgaver, men samtidig kræver en mand ekstra ret meget rent kapitalmæssigt.
Det er sikkert de færreste kunder der tænker over det, når de ringer for at få installeret nogle nye lamper, eller fx. en tyverialarm. Men når elektrikeren ruller ind i indkørslen, så medbringer han en meget stor pengebinding. Dels er der selvfølgelig elektrikerens egen løn, der jo skal udbetales ligegyldigt om der er mange eller få kunder. Hertil kommer administration og lidt ekstra gebyrer mv. Altsammen egentlig i småtingsafdelingen. Når man servicerer mange små kunder i et ret stort geografisk område, kræver det en varebil til elektrikeren - og den skal ikke være tom. Kunderne forventer - helt berettiget - at elektrikeren har alt nødvendig værktøj med og samtidig de mest almindelige dele. Ingen af sommerhusejerne i Øster Hurup synes det er spændende at betale timeløn for kørsel til værkstedet for at hente et relæ eller en stikdåse, så bilen skal være lastet med det der skal bruges.
Og det koster bare penge. Hver mand i firmaet er en stor pengebinding, så lige nu "trækker Thygesen El vejret". Man opbygger stille og roligt likviditet, så den 5. mand i firmaet kan blive tilknyttet, når forholdene er helt i orden til det. Han skal jo også lige findes, og ledige elektrikerer er der ikke mange af...
Thygesen El har en bred vifte af kunder, og holder både landbrug, industri og sommerhuse til udlejning kørende, samtidig med de almindelige privatkunder, som er dem der fylder mest i firmaets ordrebog.
OpstartAl opstart er naturligvis svær. Men Jesper og hans bror føler selv, de fik en super god opstartshjælp. De startede med at opsøge Mariagerfjord Erhvervsråd, hvor de fik "verdens bedste start hjælp" som Jesper beskriver det. Der var support og opbakning, masser af gode råd at hente, samt et klippekort på timer til ivæksætterrådgivning via det tidligere program, Nordjysk Iværksætter Netværk.
Klippekortet blev brugt på rådgivning om markedsføring fra Helle Hollen fra Graphia i Hobro. Helle fik faktisk en meget "fri opgave", for det eneste de 2 brødre var afklarede med rent kommunikationsmæssigt var farven rød! Resten var op til Graphias kreativitet og vejledning.
Grunden til farvevalget er, at rød er farven på den lokale idrætsforening og fodboldklub i Als. Det er ligesom en del af byidentiteten, og selvom man holder med Hobro i Superligaen, så er den hjemlige fodboldklub Viking1904-klubs farver røde og hvide. Så det blev også farven på Thygesen El. Behøver man at nævne, at Thygesen El•Service ApS også er at finde blandt sponsorerne for de rød- og hvidstribede i klubben?
Den røde farve blev udgangspunktet, og den pynter nu både logo, varerbiler, klistermærker, arbejdstøj mv.
Men før det, skulle der et ok til i banken. Og det lykkedes da også. Med et super gennemarbejdet materiale i form af en forretningsplan med budget og det hele, som Jesper selv beskriver som en "halv bog", lykkedes det at få finansieringen på plads. De 2 brødre fik praktisk nok kyndig hjælp fra det fædrene ophav, der selv arbejder som revisor.
Med alt på plads gik man igang, fik sig lejet ind med lager og kontor i en lukket fabrik og så var det fremad... Og det viste sig hurtigt, at forudsætninger i budgetterne er mere end rigeligt opfyldte... Er det så bare en ren dans på roser at være iværksætter?Det kræver i hvert fald meget arbejde, og de 37 timer skal man nok kun se som et vejledende tal. Der skal foruden alt arbejdet også laves bogføring, skrives regninger og derfør ofte tilbud. Der skal bestilles varer, snakkes med kunder og leverandører og meget mere.
Samtidig er der den udfordning, at el branchen bliver stadig mere kompliceret, og der stilles store krav til den enkelt elinstallatørs viden. Tiden med manuelle løsninger og "håndtag man drejer på" er blevet afløst af elektronisk styring.
Det har firmaet dog også bevist at man kan håndtere, bl.a. ved installation af E-sports lokale i Als Hallen:
En elinstallatør i dag skal nærmest være uddannet i alt fra køleteknik, ventilationssystemer, styring af alarmer, fjensyn, paraboler og intelligente hjem. Det kræver sin mand at følge med den udvikling, og elinstallatørbranchen er da også en af de brancher i Danmark, hvor man oftest efteruddanner sig. Det skal der også være tid til i en tid, hvor firmaet vokser.
Men selv om det er hårdt arbejde, er beslutningen om at starte egen forretning ikke fortrudt. Den slags lever man nok bare med, og Jesper har da heldigvis mødt forståelse på hjemmefronten. Udfordringen som selvstændig kender hans kone, Louise, hun er nemlig selvstændig frisør og driver Staar Haardesign. Det er også i Als... hvor ellers?
#hobro #hadsund #als #thygesen #mariagerfjord #iværksætter #iværksætterartikel #iværksætterhistorie #inspiration #iværksættersamf
Siderne om iværksætteri i Mariagerfjord er støttet af Graphia Reklame, Revisionsfirmaet Beierholm samt Iværksætteruddannelsen. |
|
|
3. Arrangementer og events i Mariagerfjord Kommune | 5. Er du elev eller studerende i Mariagerfjord? |