Forside
 
IværksætterGuide
 
 
 
 
 
 

Københavns Kommune og andre myndigheder 

Som udgangspunkt gælder alle nationale love naturligvis også i København. Men der kan være forskelle i f.eks. parkering, affaldsregulativer, bevillingsbetingelser, byggesagsbehandling, mm.


Københavns Kommune er jo kæmpe stor med helt vildt  mange medarbejdere, så hvordan finder du vej?

 

Har du generelle spørgsmål til at drive virksomhed i København? 

Få svar på spørgsmål om refusion, tilskudsordninger, opstart af ny virksomhed, arbejdskraft, udbud, leverandørsamarbejde mv.

Ring  33 66 33 33 mandag - fredag kl. 8.00-17.00.

 

Har du spørgsmål vedr. byggetilladelser, gadesalg, udendørsservering eller miljø? 

Ring 33 66 56 00  mandag-fredag kl. 09.00-16.00

 

Virksomhed drevet fra egen bolig

I visse tilfælde kan det lade sig gøre at drive virksomhed fra din privatbolig, uden tilladelse fra Københavns Kommune – det er den lokale byplan der afgør om man kan ”blande” bolig og erhverv.


Det er særlig aktuelt for små virksomheder – primært liberalt erhverv – og som udgangspunkt må du ikke ha’ ansatte. Vær også opmærksom på, at din private udlejer eller bestyrelsen i din ejer-/ andelsboligforening i de fleste tilfælde skal orienteres/give tilsagn.

 

I almene boligselskaber er det som udgangspunkt IKKE tilladt at drive erhverv fra din bolig.

 

Et lille tip! Tjek altid med kommunen om de har samme opfattelse af ”liberalt erhverv”, som du har! Der er set eksempler på virksomheder, der er lukket eller ”tvangsforflyttet” selvom der var tilladelse til liberalt erhverv.

 

Hvis du bor i ejerbolig fx parcelhus i et boligkvarter, kan man nogle gange få tilladelse til fx at etablere klinik eller lign. Men forvent nabohøring og krav om ansøgning af ”ændret anvendelse” fra privatbolig til blandet bolig. Der kan også være problemer med parkering, men det kender du kun alt for godt, hvis du selv er Københavner!

 

 

Virksomhed i lejede lokaler

Hvis du lejer dig ind i et bestående erhvervsbyggeri eller køber en bestående erhvervsejendom vil du i nogle tilfælde kunne gøre det uden at søge byggetilladelse. Ændrer du anvendelse fx fra butik til café eller lign. skal du altid søge tilladelse.

 

Tjek det for en sikkerhedsskyld ved Københavns Kommune, og book evt. en tid til en gratis forhåndsdialog med kommunen om dit projekt. Læs mere her!

 

I en gammel by som København skal du iøvrigt være opmærksom på om bygningen er fredet eller karakteriseret som bevaringsværdig. Er den det kan selv små ombygninger, skiltning mv. være vanskeligt at få tilladelse til. Du kan tjekke her!

 

 

PARTNERE I

KØBENHAVNS KOMMUNE:

 Web2sale tilbyder webshopløsninger til iværksættere

Revision Limfjord - bogføring og revision

 

 

 
Få mere trafik fra Google, tjek dine muligheder med BOB Linkbuilding

 

 

 

 

 

Qred tilbyder erhvervslån til iværksættere i København

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansøg om et erhvervslån 

 

 

 

 

Vil du bygge dine egne lokaler?

Vil du selv bygge en bygning til din nye virksomhed skal du helt sikkert ha' en byggetilladelse, og flere andre ting på plads i forbindelse med kommunen.

 

Du skal tilmeldes Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) med henblik på vand, fjernvarme, afløb mv. og i det hele taget sætte lidt tid af til at får det hele på plads ved de relevante myndigheder.

 

Københavns kommune kan henvise dig til hvem du skal tale med. Skal du købe en grund til formålet kan du se en oversigt over byggegrunde, der er til salg i København her! 

 

Udover lokaler/bygning, kan der være andet du skal søge tilladelse til.

 

 

Vil du handle med eller producere fødevarer?

Fødevarevirksomheder skal som udgangspunkt altid godkendes. Der kan være enkelt undtagelse ved servering til dagplejebørn eller bondegårdsferie, men ellers forvent at du skal søge tilladelse.

 

Fødevarestyrelsen har lavet en udmærket guide, hvor du kan læse om hygiejne, skadedyr og meget andet spændende. Åben publikation i pdf format her!

 

Du skal som udgangspunkt altid registreres i Fødevarestyrelsen. Det er ikke nok, at du registrer dig på VIRK.dk og hos SKAT. Med mindre du er undtaget pga. meget få aktiviteter eller lign. skal du registreres. Find siden til registrering her!

 

Fødevarestyrelsen har i øvrigt lavet en fin Startpakke med en Trin for Trin guide, så du kan få afklaret reglerne for din nye virksomhed, herunder registrering, hygiejne, indretning, egen kontrol mv.

 

Du kan se videofilm, hvor det hele forklares stille og roligt. Link er her!

 

Og læs startpakken for nye fødevarevarevirksomheder.

 

 

Alkoholbevilling i Købehavns Kommune

Hvis du vil drive en virksomhed, der serverer øl, vin og eller spiritus kræver det en alkoholbevilling. Du skal mindst være 18 år gammel (21 år, hvis ikke du har en faglig uddannelse inden for området). Det søges normalt via Politiets hjemmesiden med i København er det på Københavns Kommunes hjemmesiden, som du finder her!

 

I enkeltstående tilfælde kan der i kommunen søges om lejlighedstilladelse, f.eks. til festivaler og lign.

 

 

 

 

Serveringsvirksomhed

Hvis du overvejer etablering af serveringsvirksomhed i København, kunne du med fordel læse Restaurationsplan Københavns Kommunekommunens Restaurationsplan. Den beskriver meget af det man skal tænke over som ny indehaver af café, fødevarebutik eller lign.

 

Mange ønsker at udvide caféens areal med udendørsservering og det er jo især om sommeren en oplagt mulighed for at forøge kapaciteten. Det kan også lade sig gøre, og det er faktisk gratis. Men der skal ansøges om tilladelse hos Københavns Kommune. Læs mere her! 

 

I forbindelse med planer om indretning af serveringsvirksomhed i København har kommunen lavet en beskrivelse af regler, med alt fra affald, musik, lugtgener mv. 

 

Der er en del du skal ha' styr på, og det kan du blive lidt klogere på i folderen her: Åbnes i pfd! 

 

 


 

Siderne om iværksætteri i København præsenteres i samarbejde med Revision Limfjord - bogføring og revision, BOB Linkbuilding, Qred erhvervslån samt itn ∣ vision - software, salg og lagerstyring til webshops.

 

 

 

 
5. Er du elev eller studerende i København?7. Kapital til start og vækst i København
Startinfo.dk ApS - DIN nye iværksætterportal
Rubjergvej 67, Lønstrup
9800 Hjørring
5129 1110
hpw@startinfo.dk
CVR: 40043748
OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.